Even mener flere bør bidra til åpen kilde­kode: – Du blir en bedre utvikler!

– Du lærer mye, og open source kan kompensere for manglende utdanning eller jobberfaring, sier Even Stensberg.

Even Stensberg bidrar mye til open source, og har ansvaret for å vedlikeholde webpack-cli. 📸: Privat
Even Stensberg bidrar mye til open source, og har ansvaret for å vedlikeholde webpack-cli. 📸: Privat Vis mer

– Open source gjør deg til en bedre utvikler.

Det sier Even Stensberg, en frontendutvikler som på fritiden har engasjert seg sterkt i åpen kildekode. Han mener enda flere burde bidra.

– Det ser bra ut på CVen og gir deg et fortrinn som jobbsøker på lik linje som høyere grad. Modne bedrifter krever ikke høyere utdanning for å utføre jobben, men det gir deg en fordel mot andre søkere. Den samme analogien gjelder for open source, hevder Stensberg.

Ble bedt om å overta ansvaret for webpack-cli

Stensberg forteller til kode24 at han begynte å lære frontend for alvor da han gikk på videregående i 2016. Ett av de første prosjektene han jobbet med brukte Webpack og React.

– For den eldre garde, så var det i React.createClass-æraen. Jeg brukte en måned bare for å sette opp byggesteget for å kompilere moderne JavaScript – på den tiden da ES6 til vanilla JS – til noe browseren forstår.

Etter hvert syntes han det ble litt for voldsomt å måtte sette opp byggesteg for hvert eneste prosjekt, uavhengig av UI-bibliotek som for eksempel Angular. Han begynte derfor i 2016 å lage en "mal-generator" til frontend-prosjekter, der man kunne lage prosjekter fra kommandolinjen (CLI-en).

«Han ville at jeg skulle ta over ansvaret for webpack sin CLI.»

Dette oppdaget Sean Larkin fra Microsoft, som var ett av webpack core-medlemmene.

– Han ville at jeg skulle ta over ansvaret for webpack sin CLI. I løpet av 2016 gikk jeg da igang med å sette opp teamet for CLI-en til webpack.

Stensberg forteller at de nå har en god miks av utviklere som bidrar til å holde Webpack relevant, selv om det i nyere tid har dukket opp mange alternativer.

– Jeg synes det er flott at det er fornyelse på dette området, samtidig som vi har mer tradisjonelle, modne og produksjonsklare verktøy som for eksempel Gulp, webpack og Grunt. Det er mer stabile prosjekter, kontra for eksempel Vite, Esbuild, Bun også videre.

Lærerikt og ser bra ut på CV-en

– Hva er det du liker best med åpen kildekode?

– Det beste med åpen kildekode er selvfølgelig at man har referanser som man kan lære av selv. Man kan bidra til alle typer programvare, alt fra browsere og frontend til hardware og IoT, sier Stensberg.

Han forteller at han liker at alle kan bidra til prosjekter og involvere seg i "communities".

– Dette er også ett av de mer tydelige resultatene ved å bruke tid med open source, nemlig at man får flere referanser til egen kodestil og karriere, samtidig som man sette kurs for sin egen læring.

Som eksempel nevner han at man kan involvere seg i åpen kildekode-prosjekter som har ledelse i fokus.

– "Soft skills" er en del av hverdagen ikke bare for prosjektledere, men også for utviklere. Effektiv kommunikasjon er alltid en egenskap som krysser ansvarsområder på tvers av stillingstitteler.

Og så mener han at åpen kildekode kan gjøre deg til en bedre utvikler.

– Det ser bra ut på CV-en og gir deg et fortrinn som jobbsøker på lik linje som høyere grad. Modne bedrifter krever ikke høyere utdanning for å utføre jobben, men det gir deg en fordel mot andre søkere. Den samme analogien gjelder for open source, sier Stensberg.

«Det ser bra ut på CV-en og gir deg et fortrinn som jobbsøker.»

Koder på NASAs åpne kildekode

Stensberg bidrar på flere ulike åpne kildekodeprosjekter, selv om webpack-cli har vært hovedprosjektet siden 2016. Der jobber med med å vedlikeholde CLI-verktøyet til Webpack og sørge for at Webpack er både fleksibelt og sikkert.

– For øyeblikket jobber jeg også med NASAs løsning for multiplanitære oppdrag.

Even Stensberg bidrar på NASAs åpen kildekode-løsning som brukes til å analysere og visualisere data som kommer fra roveren som kjører rundt på mars. 📸: nasa/openmct
Even Stensberg bidrar på NASAs åpen kildekode-løsning som brukes til å analysere og visualisere data som kommer fra roveren som kjører rundt på mars. 📸: nasa/openmct Vis mer

– Kort fortalt er det programvaren NASA bruker i sine oppdrag som for eksempel til roveren på mars. Applikasjonen mottar telemetri og viser blant annet kartløsninger, verdier for kjøretøy og mye mer.

– Hvor mye tid anslår du at du bruker på åpen kildekode?

– Det varierer veldig. En positiv ting med open source er at man ikke trenger å ha en fast rutine i det man bidrar med. Noen måneder er mer produktive enn andre. I gjennomsnitt, kanskje 2-3timer per uke.

I perioder har det imidlertid vært mye mer. For eksempel brukte han i 2017-2019 så mye som 2-3 timer om dagen til Webpack.

Tips til de som vil prøve seg

Stensberg mener det er lettere å få jobb når man har prosjekter man kan referere til i søknadene sine, og at det kan kompensere for manglende utdanning eller jobberfaring.

– Hvordan kommer man igang hvis man har lyst til å holde på med åpen kildekode?

– Et bra startpunkt er å søke på prosjekter via GitHub med gitte parametere. Du kan filtrere sånn at du får et prosjekt i språket du programmerer i, som kan være et repository mellom 1-2000 stjerner i Python, forklarer Stensberg.

Hvis man vet hvilket prosjekt man vil hjelpe til med, kan man også lage et "issue" der man forklarer hva man er ute etter. Mange prosjekter har også en "help wanted" eller "good first contribution"-label.

Stensberg oppfordrer også til å lese kildekoden til et prosjekt for å se om det kan være mulig å forbedre noe. Det kan for eksempel være mangler i dokumentasjonen.

– Det er som regel også den beste måten å komme igang på et prosjekt på.

Spør!

Et annet tips kan være å sende en melding til de som eier prosjektet/repoet og rett og slett bare spørre hva de trenger hjelp til.

– Det er da viktig at du er konkret og vise at du bryr deg mer enn en "hei, jeg vil hjelpe dere". En god vinkling er at du nevner hva du er god på etter du har lest litt kode for å gjøre deg kjent med kontrollflyten til prosjektet.

– Mange tror at Open Source stort sett handler om koding, men det er så mye mer man kan bidra til. Dokumentasjon, ledelse, markedsføring, alt dette kan du bli bedre på om du finner rett prosjekt gitt dine mål!

Stensberg synes det å bidra på åpen kildekodeprosjekter er en veldig givende hobby.

– Du lærer mye og du får innblikk i kodestiler, konvensjoner, prosesser og knep som gjør at du blir en bedre utvikler eller prosjektleder. Du kan bidra til alt ifra software til dokumentasjon og hardware.

– En enkel start er å finne et prosjekt du liker, og deretter finne sted hvor dokumentasjonen, koden eller infrastrukturen til prosjektet kan forbedres, avslutter han.