EU klar med verdens første AI-lov: Krever merking av AI-generert innhold

Grønt lys for den nye reguleringen, samtidig som AI-gigantene lover trygg utvikling i ny erklæring.

📸: Ole Petter Baugerød Stokke
📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

EU-landene har gitt et endelig grønt lys for verdens første regelverk på kunstig intelligens. KI-loven kan snart komme til Norge.

Den nye KI-loven ble spikret på et møte i EUs ministerråd tirsdag.

– Dette er en stor milepæl for EU. Denne loven, den første i verden i sitt slag, håndterer en global teknisk utfordring som også skaper muligheter for våre samfunn og økonomier, sier Belgias statssekretær for digitalisering Mathieu Michel i en uttalelse.

Harde forhandlinger

Alle EUs 27 medlemsland ga tommel opp da KI-loven ble endelig vedtatt. Men forhandlingene i forkant var harde, blant annet når det gjelder ansiktsgjenkjenning.

Nå åpnes det for at politiet i utstrakt grad kan bruke ansiktsgjenkjenning, også der det bare er snakk om mistanke.

Heretter må også alt KI-generert materiale, både bilder, lyd og tekst, merkes. Dette skal bidra til å hindre spredning av falske nyheter og desinformasjon gjennom såkalte deepfakes.

EUs KI-lov er langt mer omfattende enn USAs frivillige tilnærming. Tanken er at ved å etablere strenge regler for bruk av kunstig intelligens i teknologiens «barndom» kan man lettere håndtere risikoer som kan oppstå, samt forme et internasjonalt regelverk på KI.

Hurtigspor i Norge

Norges digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) har tidligere lovet å innføre EUs KI-lov så raskt som mulig i Norge.

– Vi har hatt en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som har sett på hva som skal til for at vi skal klare å implementere KI-forordningen så fort som mulig i Norge, sa Tung til NTB da hun besøkte Brussel tidligere i år.

Gigantene lover trygghet

I andre, relaterte nyheter:

En rekke av verdens største tek-selskaper lover i en ny erklæring at de skal sørge for trygg utvikling av kunstig intelligens (KI).

Google, OpenAI, Microsoft og Meta, som eier Facebook og Instagram, er blant gigantene som stiller seg bak kunngjøringen under et nettbasert møte med base i Sør-Korea.

Den bygger på den såkalte Bletchley-erklæringen som ble undertegnet på et møte i Storbritannia for et halvt år siden.

På det nettbaserte møtet deltar også Storbritannias statsminister Rishi Sunak og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol.

– Disse forpliktelsene sikrer at verdens ledende KI-selskaper vil sikre åpenhet og ansvarlighet knyttet til sine planer for utvikling av trygg KI, sier Sunak i en uttalelse.