Endelig er Qwik klar for prod: - Du kan være med på en revolusjon

Lanserer versjon 1.0 av det populære frontend-rammeverket.

Qwik kommer i versjon 1.0. 📸: builder.io/blog/qwik-v1
Qwik kommer i versjon 1.0. 📸: builder.io/blog/qwik-v1 Vis mer

Det er ikke helt utenkelig at Qwik har gått deg hus forbi, rammeverket kom først ut i 2020, og har boblet under overflaten i noen år.

Og det siste året har det boblet skikkelig. I 2022-undersøkelsene fra State of JS og Rising Star, hvor de måler populariteten på frontendrammeverk, er Qwik helt i toppen, ofte bare slått av React og Svelte.

Dette er altså et rammeverk som utviklerverdenen er nysgjerrig på om dagen, og nå forteller gjengen bak Qwik, som omtaler seg som "performance nerds", at de slipper versjon 1.0 og er "klare for den virkelige verden".

Som React bare annerledes

Som min kollega Kurt Lekanger skrev da han omtalte Qwik tidligere i år, ligner rammeverket på React, og bruker i likhet med React komponenter skrevet med JSX.

Der Qwik og React skiller lag er optimaliseringen. Qwik har nemlig som mål å levere så lite JavaScript som mulig til browseren.

Og det er ikke hvem som helst som bygger det, Miško Hevery, skaperen av AngularJS, er en av grunnleggerne.

YouTube-kanalen Fireship omtale Qwik i 2022.Vis mer Vis mer

Qwik-teamet skriver i pressemeldingen til versjon 1.0 at de ser et problem med store webapplikasjoner som sender for mye JavaScript til klienten. Det vil de løse med holde den initielle JavaScript-bundlen fra serveren konstant, uavhenig av om applikasjonen vokser. Deretter bedriver de noe de kaller "speculative code fetching", for å hydrere applikasjonen.

- Tenk på det som streaming for JavaScript-koden din, forklarer teamet.

Hauger av integrasjoner allerede

Qwik-gjengen trekker også frem alle pakkene som nå er tilgjengelig for Qwik, som et klart tegn på at de er klare for å brukes i produksjon.

Av mulige utvidelser finnes UI-komponenter som QwikUI og Papanasi UI, men også klassikere som Material UI, og Chakra UI. Men det er også mulig å bruke nær sagt alle React-bibliotek via utvidelsen Qwik React, som lar deg bruke React inni Qwik.

Qwik har også fått støtte for AuthJS, skrevet av ungarske Balázs Orbán som arbeider som utvikler i Norge, og har egne bilde og språkoptimaliseringspakker med qwik-image og qwik-speak.

Vil starte revolusjon

- Ta en titt på GitHub-siden vår, hvor du kan være med på en revolusjon, avslutter gjengen annonseringen med, og forteller samtidig at medlemmer på deres Discord-server har økt til over 5000 medlemmer de siste dagene.

Qwik-prosjektet på GitHub har forøvrig foreløpig fått 16.000 stjerner. Fortsatt et stykke unna Svelte sine 67.000 stjerner, og React sine svimlende 207.000 stjernemarkeringer.