ChatGPT og Copilot spiser opp Stack Overflow

Trafikken daler, og nå sier Stack Overflow opp 10 prosent av staben.

Trafikken til Stack Overflow har falt dramatisk de siste månedene, mens trafikken til GitHub har økt kraftig, ifølge statistikk fra SimilarWeb. 📸: Skjermdump/SimilarWeb
Trafikken til Stack Overflow har falt dramatisk de siste månedene, mens trafikken til GitHub har økt kraftig, ifølge statistikk fra SimilarWeb. 📸: Skjermdump/SimilarWeb Vis mer

Stadig flere utviklere tyr til AI-assistenter som Github Copilot og ChatGPT for kodehjelp, i stedet for tradisjonelle diskusjonsforumer.

Det ser ut til å ha fått ganske dramatiske følger for Stack Overflow, det mest populære forumet og spørsmål-svar-tjenesten for utviklere.

Ifølge statistikk fra selskapet SimilarWeb har trafikken til Stack Overflow falt med i gjennomsnitt 6 prosent hver måned siden januar 2022, og med hele 13,9 prosent i mars. Det skriver DevClass.

Må si opp 10 % av staben

Ifølge selskapet selv har Stack Overflow rundt 100 millioner brukere hver måned, og totalt har utviklere stilt mer enn 21 millioner spørsmål gjennom tjenesten.

I desember i fjor meldte imidlertid Stack Overflow at det begynte å bli et problem for dem at stadig flere av svarene som ble postet på Stack Overflow tilsynelatende var skrevet av ChatGPT. Mange av svarene var av dårlig kvalitet og inneholdt feil.

Dermed så de seg nødt til å innføre et forbud mot å poste kode og annet innhold skapt av ChatGPT.

Stack Overflow-sjef Prashanth Chandrasekar har innrømmet at kunstig intelligens er en utfordring for dem.

Den 10. mai la han ut et blogginnlegg der han varslet at de må kutte hele 10 prosent av arbeidsstyrken, som tilsvarer 58 ansatte.

Stack Overflow med egne AI-løsninger

Chandrasekar skriver i blogginnlegget at de har vært nødt til å ikke bare se på lønnsomheten. De har også sett på organisasjonstrukturen i forbindelse med at de kommer til å lansere nye AI-drevne tjenester i løpet av de kommende månedene.

I april skrev Chandrasekar at Stack Overflow har måttet tenke gjennom hvilken rolle de skal ha i en verden der utviklere kan spørre en chatbot om hjelp like enkelt som de kan spørre en annen utvikler.

«Nøkkelen ligger i å kombinere menneskelig kunnskap med AI.»

– Ett problem med moderne LLM-systemer er at de vil gi feilaktige svar med samme selvsikkerhet som korrekte, og vil "hallusinere" tall og fakta hvis det passer inn i mønsteret til svaret brukeren vil ha, advarer Chandraseker.

Nøkkelen ligger i følge Chandraseker i å kombinere menneskelig kunnskap med AI. Han mener det er viktig at utviklere ikke bare ber en AI om kjappe svar, men også bidrar til å fore plattformen med egen kunnskap.

Nye AI-drevne løsninger i Stack Overflow og Stack Overflow for Teams skal bli tilgjengelig senere i sommer.

Mener AI betyr flere utviklerjobber

Stack Overflow-sjefen er ikke bekymret for utviklernes fremtid.

– Hvis nye AI-systemer gjør det mulig å lage programvare bare ved å chatte med en datamaskin, så spår jeg at det ikke betyr at programmerernes jobb forsvinner. Snarere tvert imot, vi vil ende opp med millioner av nye programvareutviklere, skriver han.

Som eksempel nevner han at ansatte innenfor finans, utdanning og kunstverdenen kan begynne å bruke AI-drevne verktøy som tidligere ikke har vært tilgjengelige for dem.

– Vi er entusiastiske og ønsker velkommen denne neste generasjonen av utviklere og teknologier, og vil tilby dem et community og løsninger, akkurat som vi har gjort de siste 15 årene.