Bransjen søker folk som kan COBOL: – En utfordring for oss

Flere etterlyser utviklere som kan 64 år gamle COBOL. - Det er en utfordring for oss at det er for få, sier NAV.

Programmeringsspråket COBOL har vært i bruk siden 60-tallet, men det er fortsatt mulig å sikre seg en jobb som COBOL-utvikler hvis du kan språket. 📸: Skjermbilde fra finn.no og kode24 jobb
Programmeringsspråket COBOL har vært i bruk siden 60-tallet, men det er fortsatt mulig å sikre seg en jobb som COBOL-utvikler hvis du kan språket. 📸: Skjermbilde fra finn.no og kode24 jobb Vis mer

Selv om det er flere tiår siden det 64 år gamle programmeringsspråket COBOL hadde sin storhetstid, er det fortsatt en god del COBOL-kode i drift i blant annet det offentlige og innenfor bank og finans.

Mye av COBOL-koden kjører i virksomhetskritiske systemer, som for eksempel i banksystemer – eller som vi tidligere har skrevet om: NAV-systemet Infotrygd, som ble laget i COBOL mellom 1976 og 1978 og fortsatt vedlikeholdes.

Det er imidlertid ikke ofte det dukker opp ledige utviklerjobber for COBOL-utviklere.

Nysgjerrigheten var derfor stor da vi i løpet av en periode på noen få dager kom over hele fem stillinger der COBOL var listet opp som ønsket kompetanse.

«Målet er å skrive om COBOL-kode til andre og mer moderne språk.»

NAV trenger COBOL-utviklere

«COBOL-utvikler til Norges viktigste utbetalingsløsning» er tittelen på en stillingsannonse fra NAV, der de etterlyser to utviklere som skal jobbe med vedlikehold og videreutvikling av utbetalingsløsningene som brukes i NAV.

I kvalifikasjonskravene står det at man må ha jobbet aktivt med COBOL (z/os) og SQL (DB2) -utvikling i løpet av de siste tre årene. Løsningene utvikles på faktiske stormaskiner ("mainframes"), som etter det kode24 erfarer er IBM-maskiner.

NAV har allerede en del COBOL-utviklere som de nyansatte vil jobbe sammen med. I stillingsannonsen står det at de nye COBOL-utviklerne vil jobbe tett med utviklere som også jobber med andre teknologier som Java og Kotlin.

Dervis Mansuroglu i NAV IT forteller til kode24 at NAV fortsatt har en del systemer som er skrevet i COBOL, og at de ønsker å få tak i enda flere COBOL-utviklere til digitaliseringsarbeidet.

– Målet er å skrive om COBOL-kode til andre og mer moderne språk, sier Mansuroglu.

Dervis Mansuroglu i NAV IT. 📸: Privat
Dervis Mansuroglu i NAV IT. 📸: Privat Vis mer

Må sikre kompetansen

Det er ikke til å komme bort fra at mange av utviklerne som fortsatt behersker COBOL begynner å komme litt opp i årene, og mange nærmer seg pensjonsalderen.

Og når det såvidt vi vet ikke lenger utdannes utviklere med COBOL-kompetanse, haster det med å få skrevet om gammel COBOL-kode til mer moderne programmeringsspråk. Det trengs flere for å få gjort jobben.

Mansuroglu skryter av COBOL-utviklerne som jobber i NAV i dag og mener de gjør en fantastisk jobb, men han skulle gjerne hatt enda flere av dem.

– Vi må sikre at vi har denne viktige kompetansen med oss lenge nok. Vi har noen veldig erfarne og dyktige COBOL-utviklere i NAV, men det er en utfordring for oss at det er for få, sier Mansuroglu.

Flere trenger COBOL-utviklere

Ønske om COBOL-kompetanse har begynt å dukke opp i stillingsannonser også andre steder enn i NAV.

Mansuroglu tror det at flere nå etterlyser COBOL-kompetanse skyldes at mange organisasjoner har undervurdert kompleksiteten til arkitekturen i de gamle systemene.

– De siste årene har det vært et stort skifte i teknologilandskapet, men så er det en god del ting som henger igjen. Da trenger man mennesker som kan teknologier som COBOL, avslutter Mansuroglu.

Lurer du på hvordan det var å jobbe som COBOL-utvikler på 80- og 90-tallet? Da bør du lese denne artikkelen fra en pensjonert COBOL-utvikler.