Bekymra: Annenhver lærer har tatt elever i AI-juks

– Det er et veldig høyt tall. Men jeg kjenner med dessverre godt igjen, sier lektor Marianne Uteng ved Narvik videregående skole.

Mens 58 prosent sier de har oppdaget KI-juks på videregående skoler, sier halvparten av andre lærere at de også i stor grad opplever juks med slike verktøy, skriver Utdanningsnytt.📸: Gorm Kallestad / NTBModellklarert
Mens 58 prosent sier de har oppdaget KI-juks på videregående skoler, sier halvparten av andre lærere at de også i stor grad opplever juks med slike verktøy, skriver Utdanningsnytt.📸: Gorm Kallestad / NTBModellklarert Vis mer

Over halvparten av lærerne på norske videregående skoler sier de har tatt elever i å jukse med KI-verktøy som ChatGPT, ifølge en ny undersøkelse.

Og mens 58 prosent sier de har oppdaget KI-juks på videregående skoler, sier halvparten av andre lærere at de også i stor grad opplever juks med slike verktøy, skriver Utdanningsnytt.

– Det er et veldig høyt tall. Men jeg kjenner meg dessverre godt igjen, sier lektor Marianne Uteng ved Narvik videregående skole.

Innrømmer juks

Hun har blant annet oppdaget juks ved å se at elever bruker ord og formuleringer som de ikke forstår. Enkelte innrømmer å ha jukset når de blir konfrontert, mens andre står på sitt.

– Jeg er bekymret. Hvordan skal det gå? Kunnskapsnivået blir lavere og lavere. Elevene kan ikke så mye lenger, sier Uteng.

Totalt 1234 personer er med i undersøkelsen, som er utført av Opinion på vegne av Utdanningsnytt.