Basecamp-gründer er lut lei SaaS – vil du skal eie programvare igjen

På tide med en reformasjon i "The Church of Recurring Revenue", sier David Heinemeier Hansson.

David Heinemeier Hansson er teknologisjef i 37Signals. Nå annonserer selskapet at de vil "relansere" programvare du eier selv. 📸: Kurt Lekanger
David Heinemeier Hansson er teknologisjef i 37Signals. Nå annonserer selskapet at de vil "relansere" programvare du eier selv. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

David Heinemeier Hansson, teknologisjef i selskapet 37Signals og Basecamp-gurnnlegger, har lenge gått hardt ut mot offentlige skytjenester og SaaS-løsninger som de AWS, Google og Microsoft tilbyr.

I fjor annonserte han at Basecamp flytter sine servere bort fra skyen og over i egne datasentre, noe han hevder å ha spart store summer på.

Nå fortsetter Heinemeier Hansson sitt korstog mot skytjenestene:

– SaaS har regjert lenge nok. "The Church of Recurring Revenue" skal reformeres. Det er på tide med flere valg i web-programvare som du kjøper én gang og kjører selv, skriver Heinemeier Hansson på LinkedIn.

Ironisk nok har 37Signals bygget seg opp ved å levere nettopp SaaS-tjenester, som blant annet Basecamp og e-posttjenesten Hey er eksempler på.

«Hver måned betaler du i hovedsak for det samme du hadde forrige måned.»

Vil at du skal eie programvare

Heinemeier Hanssons skriver at 37Signals i løpet av året kommer til å lansere en samling med forretningsprogramvare under merkenavnet Once, der poenget er at du skal betale én gang og eie programvaren på livstid.

Nøyaktig hva slags programvare de skal lansere, er det imidlertid ingen informasjon om.

På Once' nettsider påpeker Jason Fried, toppsjefen i 37signals, at mesteparten av programvare i dag er en tjeneste du leier.

– Hver måned betaler du i hovedsak for det samme du hadde forrige måned. Og hvis du slutter å betale, slutter programvaren å fungere, skriver Fried.

Han skriver videre at SaaS fortsatt gir mening for mange produkter, men at det vil gjøre det i stadig færre tilfeller. Mens installasjon og administrasjon av programvare på egen hånd tidligere var veldig komplisert, er det å hoste og drifte noe selv nå mye enklere, hevder Fried.

«...ville det gjort et solid innhugg på bankkontoen.»

Blandede reaksjoner

Reaksjonene i sosiale medier har ikke latt vente på seg. Mange liker tanken på å kunne eie programvare selv igjen, og kanskje få ned månedlige løpende kostnader.

Andre igjen mener det å gå tilbake til å eie programvare igjen er en dårlig idé:

– Herregud, snakk om et skip som har seilt! Jeg var 100 prosent mot abonnementsprising veldig lenge. Til slutt innså jeg at det er bedre for programvareprodusenten og kunden, skriver en bruker på Hacker News.

Brukeren viser til hvordan Final Cuto Pro pleide å koste 999 dollar, mens en tenåring i dag kan abonnere på Final Cut til iPad-en sin for 7 dollar i måneden, og abonnere bare når de trenger produktet.

– Hvis jeg måtte betale for all programvaren min på forhånd, ville det gjort et solid innhugg på bankkontoen, og jeg må tjene det inn igjen senere. "Once" betyr at du må betale mer, og det er mindre sannsynlig at vil prøvekjøre programvare. Å betale for én enkelt måned lar deg teste ut programvare, argumenterer en bedriftsleder på LinkedIn.

Andre igjen mener det å eie programvare kan gi mening i enkelte tilfeller hvis det er snakk om "installer-og-glem"-programvare. Men hvis programvaren har løpende vedlikeholdskostnader for produsenten av programvaren, er det ok å abonnere.

Once skriver for øvrig at mens de skal skrive koden du kjøper, skal du også få se den. Om det betyr at det vil være en form for åpen kildekode, vet vi ikke.