AWS' nye Amazon Q-chatbot oppgraderte 1000 apper på to dager

Amazon Q kan forstå bedriftens egne data, og AWS lover å ikke bruke dataene dine til å trene språkmodellene.

Amazon Q kan brukes til å transformere kode. 📸: Kurt Lekanger
Amazon Q kan brukes til å transformere kode. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Amazon Web Services' (AWS) store utviklerkonferanse AWS re:Invent arrangeres denne uken i Las Vegas, og under åpningskeynoten annonserte Amazon-sjef Adam Selipsky en rekke nyheter.

En av de største nyhetene var annonseringen av en ny AI-chatbot for bedrifter, Amazon Q.

Ifølge TechCrunch skal Amazon Q kunne svare på spørsmål som "Hvordan bygger jeg en web-applikasjon ved hjelp av AWS".

Men selv om Amazon Q har mye funksjonalitet rettet mot utviklere, er den i likhet med Microsofts Copilot også en mye mer generell AI-chatbot som kan svare på spørsmål fra vanlige brukere om for eksempel hvordan man skriver en e-post om et bestemt tema.

Amazon Q tar opp konkurransen med lignende produkter fra blant andre Microsoft og Google. 📸: AWS
Amazon Q tar opp konkurransen med lignende produkter fra blant andre Microsoft og Google. 📸: AWS Vis mer

Amazon Q er trent på 17 år med "AWS-kunnskap", og er nå tilgjengelig i en forhåndsvisningsversjon som starter på 20 dollar (212 kroner) per bruker i året.

Skal skjønne bedriftens systemer

Amazon Q kan mates med kunnskap om data som ligger i bedriftens ulike systemer, applikasjoner og koderepoer.

AWS-kunder kan konfigurere Q ved å koble den opp mot applikasjoner og datakilder som for eksempel SalesForce, Jira, Zendesk, Microsoft 365, Google Drive, ServiceNow, Amazon S3 og mye mer.

I tillegg kan man bygge skreddersydde "connectorer" for interne intranett, wikier og andre datakilder.

Amazon Q kan hente informasjon fra et stort antall ulike datakilder. 📸: AWS
Amazon Q kan hente informasjon fra et stort antall ulike datakilder. 📸: AWS Vis mer

Q vil indeksere alle tilkoblede datakilder og innhold, og "lære" om ulike aspekter ved bedriften, inkludert hvordan bedriften er "skrudd sammen", produktnavn, og så videre, skriver TechCrunch.

Som nevnt har Q også en masse funksjonalitet rettet spesielt mot utviklere og IT-profesjonelle, som de har skrevet en del om i denne bloggposten.

– Du kan bruke Amazon Q til å komme igang med å bygge applikasjoner på AWS, finne beste praksis, løse feil, og få hjelp med hvordan du koder ny funksjonalitet i applikasjonene dine, skriver AWS i bloggposten.

Amazon Q kan brukes både fra web og fra kodeeditoren. 📸: AWS
Amazon Q kan brukes både fra web og fra kodeeditoren. 📸: AWS Vis mer

Amazon lover at Q aldri vil bruke kundenes data til å trene de underliggende modellene, og at bedriftens informasjon alltid er trygg og privat.

Oppgraderte 1000 apper på to dager

Q fungerer sammen med et annet AWS-produkt, CodeWhisperer – en løsning som kan generere og forstå programkode. All funksjonalitet i Q som er relatert til kode, krever at du har et CodeWhisperer Professional-abonnement.

Selipsky fortalte på scenen om hvordan Q kan brukes til å konvertere kode fra gamle til nye versjoner av Java. Amazon har selv brukt Q internt for å oppgradere rundt 1000 apper fra Java 8 til Java 17 og teste alle appene. Alt sammen tok bare to dager.

Foreløpig er det kun kodetransformering fra Java 8 eller Java 11 til Java 17 som støttes, men snart vil du også kunne få hjelp til å konvertere kode fra .NET Framework til kryssplattform .NET.

Sammen med CodeWhisperer kan Q også brukes til å forklare, teste, debugge og optimalisere kode.

Andre nyheter

Amazon lanserte også nye prosessorer spesiallaget for å aksellerere ulike AI-oppgaver. Den første kalles AWS Trainium2, og er laget for trening av maskinlæringsmodeller, mens den andre – Graviton4 – er laget for "inferencing". Det vil si for å kjøre virkelige data igjennom en AI-modell for å løse en eller annen oppgave.

Det ble også annonsert en ny tjeneste, GuardRails for Amazon Bedrock, som skal gjøre det mulig å definere og begrense hva en stor språkmodell (LLM) kan gjøre.

Du finner de fleste nyhetene fra AWS re:Invent her.

Se hele keynoten til Adam Selipsky her: