Arbeidstilsynet advarer mot kontortvang: «Ta med de ansatte på råd»

– Hjemmekontor er mye vanligere og lettere å gjennomføre i dag enn for fem år siden, påpeker direktøren i Arbeidstilsynet, fem år etter Norge stengte ned.

– Hvordan påvirker arbeid hjemmefra ansatte i akkurat din virksomhet? Her er nøkkelen å ta med arbeidstakerne på råd, og ta gode grep for å gjøre hjemmekontorarbeid til en god situasjon for alle parter, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet. 📸: Arbeidstilsynet
– Hvordan påvirker arbeid hjemmefra ansatte i akkurat din virksomhet? Her er nøkkelen å ta med arbeidstakerne på råd, og ta gode grep for å gjøre hjemmekontorarbeid til en god situasjon for alle parter, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet. 📸: Arbeidstilsynet Vis mer

– Hjemmekontor er mye vanligere og lettere å gjennomføre i dag enn for fem år siden, og kalles ofte den «nye normalen», sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

I dag er det nøyaktig fem år sida Norge stengte ned for å bekjempe koronapandemien. Og med det fem år sida de aller fleste kontorarbeidere, også utviklere, ble sendt på hjemmekontor.

En praksis som fortsatt er vanlig – om enn ikke for alle, alltid, påpeker Arbeidstilsynet:

Tror ikke på kontortvang

kode24 har skrevet mye om kontortvang de siste åra: Mange selskaper, både i USA og Norge, har satt krav til hvor mye arbeiderne sine må være på kontoret. Potensielt alle dager i uka.

Men kontortvang fra toppen og ned er ikke det direktøren i Arbeidstilsynet ser for seg skaper det beste arbeidsmiljøet.

– Hvordan påvirker arbeid hjemmefra ansatte i akkurat din virksomhet? Her er nøkkelen å ta med arbeidstakerne på råd, og ta gode grep for å gjøre hjemmekontorarbeid til en god situasjon for alle parter. Avklar forventninger og finn ut hvor fleksibel hjemmekontorbruken skal være. Ikke glem at arbeidsmiljø handler om arbeidet, også på hjemmekontor, sier Kvernmo.

Hun viser dessuten til forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) om at tre ting bør være på plass for en sunn hjemmekontorordning:

  • «At ordningen om hjemmekontor er frivillig, og valgfriheten er reell.
  • At det ikke blir for store mengder med hjemmekontor.
  • At hjemmekontor benyttes i forbindelse med konsentrasjonskrevende arbeidsoppgaver som krever lite samarbeid med kolleger.»

Tips til gode hjemmekontor

Arbeidstilsynet minner om den nye hjemmekontorforskriften, som regulerer faste hjemmekontor-ordninger. Arbeidsgiver og arbeidstaker skal da ha en skriftlig avtale, som blant annet inneholder «informasjon om omfang av hjemmearbeidet, hvor lenge den varer og eierskap til og drift og vedlikehold av utstyr».

Tilsynet har også disse rådene til deg som har en hjemmekontor-ordning på jobben:

  1. Avklar forventninger Ha en tydelig avtale med arbeidsgiver om hjemmekontor og sett deg inn i den skriftlige avtalen om hjemmekontor som du skal ha. Avklar med lederen din hvor ofte du kan jobbe hjemmefra, arbeidstid, og når du skal være tilgjengelig. Dette sikrer forutsigbarhet for både deg og arbeidsgiver
  2. Finn en god balanse Vurder hvordan du best kombinerer hjemmekontor og kontorarbeid. Hva fungerer for deg, arbeidsoppgavene dine og arbeidsmiljøet du er en del av? Finn en rytme som gir struktur, produktivitet og sosial tilhørighet.
  3. Oppretthold god kommunikasjon Hold jevnlig kontakt med kollegaer og leder, både digitalt og fysisk. Delta aktivt i møter og ta initiativ til uformelle samtaler for å opprettholde relasjoner.
  4. Legg til rette for gode møter Hvis du deltar i hybride møter, sørg for å ha et godt oppsett med kamera og mikrofon. Bruk kamera aktivt for å skape en mer naturlig dialog, og engasjer deg i møtet selv om du sitter hjemme. Snakk med de rundt deg om hvordan ønsker vi å ha det for å gjøre hybride best mulig for både fysiske og digitale deltakere.
  5. Prioriter ergonomi Sørg for en god arbeidsstilling med en komfortabel stol, riktig skjermhøyde og god belysning. Varier arbeidsstillingen og ta pauser for å unngå belastningsskader.
  6. Beveg deg i løpet av dagen Når du jobber hjemme, mister du naturlige bevegelser som å gå mellom møter eller til lunsjrommet. Ta små pauser, strekk deg, gå en tur eller gjør enkle øvelser for å holde kroppen i gang.
  7. Vær oppmerksom på trivsel og velvære Føler du deg isolert eller sliter du med motivasjonen på hjemmekontor? Snakk med leder eller kollegaer om hvordan du kan få en bedre arbeidshverdag. Vær ærlig om dine behov, enten det gjelder sosialt samspill eller mulighet for mer fleksibilitet.