Ansetter stumme og eldre for å merke AI-data

- En stor andel av samfunnet har blitt forlatt i AI-revolusjonen, mener gründeren Umair Imam.

Umair Imam og Hira Mehmood, medgrunnlegger og CEO i Bineric. 📸: Privat
Umair Imam og Hira Mehmood, medgrunnlegger og CEO i Bineric. 📸: Privat Vis mer

I kode24s spalter har det tidligere blitt påpekt hvordan sosial dumping er et problem innenfor AI-bransjen. For eksempel har dataanalytikere fått så lite som 2 dollar i timen for å lese og klassifisere tekst.

Dette ønsker Umair Imam og medgrunnleggerne i Bineric å gjøre noe med. Selskapet, som ble startet i Oslo for tre år siden, har i dag rundt 500 datakategoriserere, hvorav halvparten befinner seg i Norge og resten i Pakistan.

Til nå har selskapet kategorisert 75 millioner bilder og gitt jobbmuligheter til en rekke personer, som ellers har problemer med å komme seg inn i næringslivet. Men som altså får en vei inn i arbeidslivet som frilansere for Bineric.

- En stor andel av samfunnet har blitt forlatt i AI-revolusjonen og veien til rikdom. Vi er på et oppdrag for å forandre dette, sier Imam til kode24.

Vil at alle skal tjene på AI

Imam mener vi står midt i en AI-revolusjon, som har gjort mange personer og selskaper ekstremt rike.

- Vi vil gjøre det mulig for alle å tjene på AI-revolusjonen og forandre livene deres.

Datakategorisering og datainnsamling er ifølge Imam nøkkelen for at AI-algoritmene lykkes.

- Selv om maskiner har blitt mer komplekse og avanserte, er det visse deler av datainnsamlingen som fortsatt krever bruk av mennesker, sier han.

Får folk inn i techjobb

Imam forteller at Bineric har fikset den delen ved å tilby en crowdsourcing-plattform hvor bedrifter kan gå og finne relevant data. Selve datakategoriseringen er vanligvis enkle å gjennomføre og krever ikke noen formell utdannelse eller tidligere jobberfaring.

Imam mener dette gjøre det enkelt for faglig lavt kvalifiserte folk å jobbe med datastortering, og slik starte å tjene penger.

- I samfunnet vårt i dag har vi mange folk som ikke har muligheten til å få en jobb, av en rekke grunner. De har gjerne ikke de riktige kvalifiseringene, de riktige ferdighetene, eller har funksjonsnedsettelser, innvandrerbakgrunn uten kunnskap om det lokale språket, eller bare er for gammel til å få jobb.

250 ansatte i Norge

Imam sier at selskapet ser for seg at disse gruppene i fremtiden kan få jobbmuligheter via datakategorisering og datainnsamling. Blant de norske ansatte i selskapet ligger gjennomsnittsbetalinger på rundt 500 kroner per time.

- Rundt 30 prosent av arbeidsstyrken vi hyrer er folk som har blitt diskriminert i samfunnet og ikke kan få seg andre jobber som en følge av at de har høy alder, manglende ferdigheter, mindre utdannelse, eller er transpersoner, funksjonsnedsatt og så videre, sier han.

Imam legger til at 20 av datakategorisererne har en stemmehemning, som gjør at de ikke kan prate.

- Vi har ansatt en stemmeoversetter for å kommunisere med dem, sier han.

I kontakt med forbund

I Norge jobber Bineric med NAV, og forsøker gi deres nettverk av arbeidsløse tilgang til datakategoriseringsjobber.

- Vi er også i prat med Norges Handikapforbund og forsøker å gi deres nettverk av funksjonsnedsatte tilgang til datakategoriseringsjobber, sier Iman.

Ifølge ham har også Bineric slått seg sammen med ulike datakategoriseringsselskaper globalt i et forsøk på å håndheve visjonen om like jobbmuligheter og høyere lønn for datakategoriserere.

- Planen vår er å øke fokuset til andre land også, sier han.