I en fersk rapport skriver Amnesty at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten rohingya-folket i Myanmar.
– I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.
- Problemene vi allerede ser med sosiale medier vil bli mye verre i metaverset
Rohingyaer ble drept og torturert
Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet.
Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».
Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».
Facebook-feil ga falske poster mer oppmerksomhet i stedet for mindre
Pågår tre søksmål mot Facebook
Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.
I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.