Amnesty: - Facebooks algoritmer bidro til hatstormen mot rohingyane

Facebook har noe av skylden for den omfattende voldsbruken, hevder ny rapport.

I en fersk rapport skriver Amnesty at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot rohingyane, en stort sett muslimske minoritet i Myanmar. 📸: AP Photo / Bernat Armangue / NTB
I en fersk rapport skriver Amnesty at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot rohingyane, en stort sett muslimske minoritet i Myanmar. 📸: AP Photo / Bernat Armangue / NTB Vis mer

I en fersk rapport skriver Amnesty at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten rohingya-folket i Myanmar.

– I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

Rohingyaer ble drept og torturert

Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet.

Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

Pågår tre søksmål mot Facebook

Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.