Advarer om dyrere Java - noen skal få tidobla prisene sine

Oracle endrer Java-lisensen, og går over til betaling basert på antall ansatte.

Eksperter advarer om prisøkning på Java etter at Oracle annonserte en ny prismodell. Bilde fra Javazone 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Eksperter advarer om prisøkning på Java etter at Oracle annonserte en ny prismodell. Bilde fra Javazone 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Eksperter advarer om at bedrifter kan måtte betale tusenvis av ekstra dollar per måned i Java-lisens, etter at Oracle endret abonnements-modellen for Oracle Java SE, skriver The Register.

Den nye abonnementsløsningen - som har fått navnet Java SE Universal Subscription - baserer seg på antall ansatte, ikke per bruker som tidligere, og starter på 15 dollar per ansatt i måneden.

Altså er det bedrifter med mange ansatte hvorav et fåtall bruker Java som vil oppleve den høyeste lisensøkningen.

Oracle skriver på sine sider at den nye lisensen trådde i kraft 23. januar, og at alle andre abonnementsløsninger nå er å betrakte som "legacy".

Kan fortsette på gamle lisens

I følge Oracle vil alle kunder av "legacy"-løsningen kunne fortsette å motta deres eksisterende fordeler, og kan fornye under deres eksisterende avtale. Dermed blir du ikke tvunget over i ny lisens umiddelbart.

Eksisterende kunder kan altså fortsette som vanlig, men The Register legger til at det er sannsynlig at Oracle vil prøve å legge press på firmaer til å bytte til den nye lisensen etter hvert.

I saken siteres blant annet CEO i software-selskapet Palisade Compliance, Craig Guarente, som mener Oracle alltid flytter kunder over til deres nye modeller etter at det har gått litt tid.

Går etter lavtbetalende kunder

I følge Guarente kommer endringen i lisens til å først og fremst påvirke kunder som har brukt årevis på å minimere Java-bruken i bedriften sin. De våkner nå opp til en ny Java-verden hvor de må betale per ansatte, uansett hvor mye Java de bruker i kodebasen sin.

The Register siterer Guarente på at selskapet hans, Palisade Compliance, har en kunde som nå opplever at lisensen på Oracles Java øker med ti-gangen.

Han legger til at gjennomsnittet er at lisensprisen øker med rundt to- til firegangen.