Vi spurte utviklerne på JavaZone når de sist programmerte i Java

- Jeg brukte det på mitt forrige prosjekt. For to år sida.

Thea Hove Johansen skrev Kotlin i går, men Java for et par måneder siden. Hun er ikke alene om å ikke skrive mye Java på JavaZone. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Thea Hove Johansen skrev Kotlin i går, men Java for et par måneder siden. Hun er ikke alene om å ikke skrive mye Java på JavaZone. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I Stack Overflow sin siste utviklerundersøkelse havner Java på sjetteplass over de mest brukte programmeringsspråkene. Bak vinneren JavaScript, samt "HTML/CSS", SQL, Python og TypeScript.

Når det kommer til hvor godt utviklerne liker språkene, havner Java på en 16. plass, bak alle de nevnte og en haug til. Og rent anekdotisk, er kanskje ikke Java det heiteste blant norske utviklere.

Men på den gigantiske utviklerkonferansen JavaZone i Oslo Spektrum, arrangert av JavaBin, der bør vel Java være rimelig utbredt, eller?

En rask opptelling i programmet viser at rundt 15 av de 123 foredragene nevner ordet Java i tittelen. Litt over 10 prosent.

Og når vi tar en prat med utviklerne som faktisk er der, virker det ikke som Java har noen voldsom høy stjerne hos dem, heller.

Heller Kotlin enn Java

- Når programmerte du sist i Java?

- Det er nok et par måneder siden, smiler utvikler Thea Hove Johansen i Bekk.

- Men om du spør om Kotlin, var det i går.

For det er visst Kotlin det går mest av i prosjektene til Bekk om dagen, blant annet hennes prosjekt hos Sparebank 1. Og det er ikke Johansen i mot.

- Programmering i Kotlin går raskere, det er enklere, det blir mindre kode, oppsummerer hun.

Martin Halvor Kostveit og Christian Svenkerud i Dfind skriver lite Java. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Martin Halvor Kostveit og Christian Svenkerud i Dfind skriver lite Java. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Foretrekker Javascript

Mye av det samme får vi høre når vi setter oss ned med to utviklere hos Dfind.

- Når programmerte dere sist i Java?

- Det er lenge sida. På skolen, tenker jeg, sier Martin Halvor Kostveit til kode24.

- Jeg brukte det på mitt forrige prosjekt. For to år sida, sier kollega Christian Svenkerud.

«Java var det første språket jeg lærte på skolen, og da likte jeg det ikke.»

Det skal sies at Kostveit har blitt en frontender, som forklarer hvorfor Java ikke har vært så aktuelt i arbeidslivet. Mens Svenkerud, som ser på seg selv som en fullstacker, foretrekker å skrive backend-kode i JavaScript med Node, så han enklere kan veksle mellom frontend og backend.

- Java var det første språket jeg lærte på skolen, og da likte jeg det ikke. Det har blitt bedre, men nå foretrekker jeg eventuelt Kotlin, sier Svenkerud.

- Det fjerner en del boilerplate, og funksjoner er first class citizens, så du kan skrive 100 prosent funksjonelt, om du vil.

Studenten Preben Øhre på Høyskolen Kristiania lærer ikke Java ennå. Skolen har gått over til JavaScript. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Studenten Preben Øhre på Høyskolen Kristiania lærer ikke Java ennå. Skolen har gått over til JavaScript. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Minecraft pirret interessen

Midt i kaoset som er JavaZone, sitter Preben Øhre på en puff og nyter en bedre Kulinaris-is. Han er frivillig på konferansen, og førsteårsstudent ved Høyskolen Kristiania.

Det er studenter som han, morgendagens utviklere, som på mange måter bestemmer framtida til Java.

- Vi har ikke begynt med Java ennå, men skal innom det i andreåret, sier Øhre til kode24.

Som kode24 tidligere har fortalt, vraka Høyskolen Kristiania Java som startspråk, til fordel for JavaScript.

- Begge svigerforeldrene mine er utviklere, og de snakker om Java hele tida, så jeg har lyst til å lære meg det, sier Øhre.

- Jeg har jo hatt en barndom med Minecraft, så jeg møtte jo på en måte Java allerede der.