Vraker Java, velger JavaScript

Også Høyskolen Kristiania dropper Java på grunnkurs. Men de velger ikke Python.

Høyskolen Kristiania brukte tidligere Java for å lære studentene det grunnleggende om programmering. Nå bruker skolen JavaScript i grunnkurset sitt, som de mener er både enklere og mer givende. 📸: Høyskolen Kristiania / Jonatan Quintero
Høyskolen Kristiania brukte tidligere Java for å lære studentene det grunnleggende om programmering. Nå bruker skolen JavaScript i grunnkurset sitt, som de mener er både enklere og mer givende. 📸: Høyskolen Kristiania / Jonatan Quintero Vis mer

Nylig kunne kode24 fortelle at både Universitetet i Oslo (UIO) og Universitetet i Bergen (UIB) har skrotet Java på deres grunnkurs i programmering.

- Da jeg brukte Java, hadde jeg i mange tilfeller en opplevelse av at språket arbeidet mot meg, fortalte faglærer for grunnkurset IN1000 på UIO, Geir Kjetil Sandve, til kode24.

I Bergen og Oslo bruker studentene nå Python i sitt første fag om programmering.

Også Høyskolen Kristiania har siden 2001 brukt Java i grunnkurset sitt, kalt PGR102.

Men i fjor skrotet også denne skolen språket. Men ikke til fordel for Python, som de andre.

Høyskolen Kristiania valgte JavaScript.

Derfor valgte de JavaScript

- Javascript ble valgt fordi det er veldig relevant å kunne som en basis for alle våre seks spesialiseringer, forteller professor og studieprogramleder Tor-Morten Grønli ved Høyskolen Kristiania til kode24.

Grønli oppgir mange av de samme grunnene til å skrote Java som UIO og UIB: Enklere syntaks, enklere å sette opp og enklere å komme i gang. Som igjen gjør det enklere å undervise i det grunnkursene skal handle om: Grunnleggende prinsipper i programmering.

Professor og studieprogramleder Tor-Morten Grønli ved Høyskolen Kristiania. 📸: Høyskolen Kristiania
Professor og studieprogramleder Tor-Morten Grønli ved Høyskolen Kristiania. 📸: Høyskolen Kristiania Vis mer

Men når det kommer til valget av JavaScript kontra Python, har det webfokuserte språket noen fordeler, mener han.

- Det er lettere å visualisere resultater, og kan dermed være mer motiverende for studenter å lære og lettere å forholde seg til, sier Grønli.

Ikke et web-kurs

kode24 spurte UIO og UIB hvorfor de ikke valgte JavaScript som sitt grunnkurs-språk.

- Hovedfokus i grunnkurset er å lære seg grunnleggende prinsipper for programmering, heller enn design av for eksempel websider, sa da faglærer Dag Haugland ved UIB.

Men selv om JavaScript lenge ble forbundet med kun frontend-utvikling, har språket fått stadig nye bruksområder. Og Grønli ved Høyskolen Kristiania påpeker at grunnkurset deres ikke er et frontend-studie.

«Språket i seg selv er ikke det viktigste.»

- Språket i seg selv er ikke det viktigste; det lages små programmer hvor vi gradvis introduserer behov for modularisering, effektivisering via løkker, valg, og så videre. Studentene lager i starten enkle programmer som henter input fra prompt, og skriver ut i console-vinduet, mens DOM-manipulering introduseres i slutten av emnet, forklarer professoren.

Og DOM-manipulasjonen, altså det å endre et HTML-dokument, læres ikke bort fordi studentene skal kunne webutvikling, men for å gi studentene noe mer visuelt å jobbe med enn konsoll-utskrifter.

Senere i studieløpet skal studentene lære for eksempel C, C++, C#, Java eller enda mer JavaScript, for å utvikle alt fra spill og apper til Linux-applikasjoner og enterprise-systemer.

Får mye kritikk

Det er mange som har sterke meninger om JavaScript - ofte negative.

Det har ikke gått Grønli hus forbi, som har noen teorier om hvor kritikken kommer fra:

- JavaScript er et ganske fritt språk, som gjør det veldig enkelt å skrive veldig stygg kode, sier han til kode24.

Men Grønli mener dette endrer seg, nå som biblioteker og rammeverk preger JavaScript-utviklingen i stadig større grad - alle med sine sett regler og normer. Og uansett går ikke grunnkurset på Høyskolen Kristiania så dypt ned i materien at eventuelle svakheter i språket blir så aktuelt.

Det viktigste for Grønli er, som sagt, at studentene lærer grunnleggende ferdigheter innen programmering. Og som han sier:

- Det er alltid mange sterke stemmer, på kanten til religiøs overbevisning, hva gjelder programmeringsspråk eller rammeverk.