680 søkte på 18 sommer­jobber: «Øker sjansen for fast jobb»

I et marked hvor mange nyutdanna sliter med å få sin første jobb, søker rekordmange på sommerjobb hos Kantega.

- Vi ansetter nesten ingen nyutdanna som ikke allerede har hatt sommerjobb, deltidsjobb eller jobbet med en akademisk oppgave hos oss, forteller Jørund Leknes i Kantega. 📸: Privat
- Vi ansetter nesten ingen nyutdanna som ikke allerede har hatt sommerjobb, deltidsjobb eller jobbet med en akademisk oppgave hos oss, forteller Jørund Leknes i Kantega. 📸: Privat Vis mer

- Vi har hatt økning i antall søkere hvert år siden vi åpnet for søknader til sommerjobb høsten 2018, forteller forretningsutvikler Jørund Leknes i konsulentselskapet Kantega til kode24.

- Derfor er det ikke overraskende at vi har en økning. Men vi kunne ikke forvente at det skulle gå opp med hele 36 prosent.

75 studenter søkte på Kantegas sommerjobber i 2018. Antallet har økt jevnt og trutt siden den gang, og havna på 505 i fjor. Men i år fikk de inn hele 680 søknader.

Dette til tross for at de bare trenger ett team til hvert kontor i Oslo, Trondheim og Bergen; totalt 18 studenter.

«Vi ansetter nesten ingen nyutdanna som ikke allerede har hatt sommerjobb, deltidsjobb eller jobbet med en akademisk oppgave hos oss.»

Vanskelig marked

kode24 har skrevet mye om et krevende arbeidsmarked for nyutdanna utviklere.

Leknes i Kantega tror ikke arbeidsmarkedet alene er grunnen til de voldsomt mange søknadene, men heller hard jobbing for å blant annet være mer synlige på studiestedene.

- Men når det gjelder arbeidsmarkedets påvirkning, så snakker jo studenter sammen. Det som kan bidra positivt for våre søkertall, i et mer krevende arbeidsmarked, er at vi aldri har avsluttet noen avtaler med studenter med sommerjobb, eller nyutdannede med avtale om fast jobb før de begynner, sier Leknes.

Ansetter nyutdanna

Også i år regner Kantega med å ansette mange av studentene som får sommerjobb hos dem. Vel og merke om de viser seg verdige - noe de fleste visstnok gjør.

- Vi pleier å si at sommerjobben er et seks ukers langt jobbintervju, forteller Leknes, som mener den lave "turnover-en" i selskapet gjør at de kan tenke langsiktig, uten å være like avhengig av hvordan økonomien ser ut her og nå for hver ansettelse.

- Hvordan vil dere selv beskrive arbeidsmarkedet for nyutdanna utviklere for tida?

- Det er nok andre som er mer kvalifisert til å analysere arbeidsmarkedet for nyutdannede utviklere. Men hvis vi ser spesifikt på konsulentmarkedet, så er det sterkere konkurranse om oppdrag nå enn for for eksempel to år tilbake i tid. Det kan føre til at noen konsulentselskaper kvier seg for å ta inn like mange nyutdannede som før.

Ansetter bare kjente

- Hvor viktig er det for nyutdanna å nå sikre seg en sommerjobb, for å ha en sjanse på markedet etter endt studie?

- Det er definitivt slik at det å ha en sommerjobb i løpet av studiene øker sjansen for å få fast jobb etter endte studier. Vi ansetter nesten ingen nyutdanna som ikke allerede har hatt sommerjobb, deltidsjobb eller jobbet med en akademisk oppgave hos oss, svarer Leknes kode24.

- Nyutdanna som allerede har jobbet for en kunde gjennom sommerjobb eller deltidsjobb ser dessuten ut til å være mer attraktive for kunden som allerede kjenner dem.

- Så hva skal til for å skille seg fra mengden og faktisk sikre seg en sommerjobb?

- Vi ser veldig positivt på studenter som har erfaring med å jobbe som systemutvikler eller designer i team utenfor studiene. Det er flere steder studentene kan få slik erfaring. Et par eksempler er verv i studentorganisasjon med ansvar for utvikling, tidligere sommerjobb og deltidsjobb.