Ukas Koder lager tilgjengelige tabeller for helsenorge.no

- Jeg brukte absurd mye tid i datalabben på de kraftige Silicon Graphics-arbeidsstasjonene.

Sarah Brodwall er fag- og kompetanseansvarlig for universell utforming i Norsk Helsenett SF. 📸: Privat
Sarah Brodwall er fag- og kompetanseansvarlig for universell utforming i Norsk Helsenett SF. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

I 1994, da jeg var på universitetet i USA, oppdaget jeg MUD (multi-user dungeon) og MUSH (multi-user shared hallucination) - tekstbaserte flerbruker-rollespill over Telnet.

Jeg endte opp med å bruke absurd mye tid i datalabben på de kraftige Silicon Graphics-arbeidsstasjonene. Det var vel uunngåelig at jeg ble interessert i en eller annen type koding, og da ble det HTML.

CSS var ikke noe særlig brukt på det tidspunktet, og JavaScript som så fantes ikke ennå.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Helt konkret akkurat nå jobber jeg med ISTQB-sertifisering: International Software Testing Qualifications Board Foundation Level Certification.

Testing er en stor del av jobben min, og jeg tenkte at det er lurt om jeg lærer å gjøre det på en mer strukturert måte.

Kodemessig så jobber jeg med å finne ut hvordan jeg kan lage en tabell med ekspanderbar rad som i tillegg er responsiv, sorterbar og filtrerbar, og som fungerer bra med skjermlesere.

Den kommer til å brukes hovedsakelig til helsenorge.no, men om jeg får det til skal jeg gjøre den åpent tilgjengelig.

Så langt har jeg ikke funnet en løsning som dekker alle kravene. Min interesse ligger i koden som blir parset av nettlesere fremfor kode som lager kode, derfor blir det HTML, CSS, SVG, vanilla JS og WAI-ARIA.

«“I disse dager” jobber jeg nesten utelukkende hjemmefra, og jeg absolutt elsker det.»

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

“I disse dager” jobber jeg nesten utelukkende hjemmefra, og jeg absolutt elsker det.

Før så brukte jeg én til én- og en halv time på pendling. Nå kan jeg bruke den “ekstra” tiden til å ta en lang frokost eller lunsj, sove, gå på tur, handle, whatever. Tiden vi bruker på å pendle kan lett være en femtedel av tiden vi bruker på jobb.

Når pendlingstid blir til fritid, er det nesten som å få en lønnsøkning på 20%.

Nydelig utsikt fra småbruket på Flisa. 📸: Privat
Nydelig utsikt fra småbruket på Flisa. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg har lyst til å dykke dypere ned i nyansene av SVG, særlig animasjon og tilgjengelighet.

Det er så mye mer til denne teknologien enn bare ikoner. Generelt synes jeg at det er en fascinerende utfordring å finne ut hvordan man kan kommunisere informasjon som finnes i et gitt format til en person som ikke kan oppfatte informasjon via den sansen.

For eksempel: hvordan kan vi gjøre kompliserte grafer om til en format som kan oppfattes av en person som ikke kan se?

«Jeg mener at alle som skriver frontend-kode bør teste med skjermleser.»

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

  • Den gratis skjermleseren NVDA. Det er virkelig ikke så vanskelig å teste med skjermlesere som man tror, ikke om man bruker litt tid til å lære. Jeg mener at alle som skriver frontend-kode bør teste med skjermleser, i hvert fall litt.

  • ARC toolkit fra The Paciello Group. Dette er en nettleser-plugin som kjører automatiserte tilgjengelighetstester. Den kan i tillegg validere HTML, vise tab-rekkefølge, og teste WCAG-suksesskriteriene om reflow og text spacing. Den kan gjøre dette for spesifikke noder og offline.

  • Colour Contrast Analyser, også av The Paciello Group. Dette er et standalone program som tester fargekontrast basert på pikslene som er rendret på skjermen. Det er et av verktøyene Digitaliseringsdirektoratet bruker når de fører tilsyn av nettløsninger for å sjekke at de følger lovkravene. Selv om det offisielt sett er fargene slik de er kodet som gjelder for lovkravene, er det flere faktorer som påvirker hvordan tekst er rendret på skjermen. Da mener jeg at det er fint å teste hvordan teksten faktisk ser ut, fremfor bare å teste fargene som spesifisert.

Det er lett å se interessene til Brodwall fra klistremerkene på arbeidsmaskinen. 📸: Privat
Det er lett å se interessene til Brodwall fra klistremerkene på arbeidsmaskinen. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg hater når folk ber om en universell-utforming-revisjon først ved slutten av et prosjekt, særlig når universell utforming ikke har blitt tatt i betraktning fra begynnelsen.

Feil som ugyldig kode eller utilstrekkelig kontrast bør aldri komme så langt som en akseptansetest, det er det ingen unnskyldning for. Det gir ikke noe god stemning når jeg kommer inn i bildet helt til slutt og registrerer en haug med bugs som må fikses før leveranse for å sikre at løsningen møter lovkravene.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Universell utforming, selvsagt! Universell utforming er en del av jobbene våre, og dersom vi brukte like mye tid på å lære det som vi gjør med JS-rammeverk og lignende, ville myten at det er tidkrevende og vanskelig forsvinne.

Jeg mener også at utviklere må ha mer respekt for HTML og CSS. Det er tross alt disse at nettleseren bryr seg om.

Mer spesifikt skulle jeg ønske at utviklere var bedre på semantisk HTML og ARIA. Som W3C sier: The first rule of ARIA is “Don’t use ARIA”, og forskning viser at jo mer ARIA som finnes på en side, jo flere tilgjengelighetsfeil. Dersom du kan bruke semantisk HTML, er det det du bør bruke...og det betyr at du må kunne HTML ordentlig. React’en din er ikke verdt en dritt om den spytter ut utilgjengelig, ukompatibel, invalid spaghettikode med dårlig ytelse.

Brodwall har et skikkelig oppsett på småbruket. 📸: Privat
Brodwall har et skikkelig oppsett på småbruket. 📸: Privat Vis mer

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Nå som vi har kjøpt et småbruk blir det oppussing... mye oppussing.

Jeg driver også en del med evangelisering på fritiden min, for eksempel ved å holde foredrag om universell utforming. Før likte jeg å reise, men det blir det lite av i disse dagene.