- Timeføring er så utrolig kjedelig!

Ukas Koder Tone Wermundsen lager backenden til Ruter. Det er nokså tilfeldig.

Tone Wermundsen er konsulent hos Fink, for tida ute i oppdrag for den nye Ruter-appen. 📸: Privat
Tone Wermundsen er konsulent hos Fink, for tida ute i oppdrag for den nye Ruter-appen. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Det var helt tilfeldig!

Jeg hadde alltid likt realfag, og bestemte meg for å søke NTNU etter videregående. De ulike linjene på NTNU hadde mye rare navn som ikke sa meg så mye, så jeg søkte i litt tilfeldig rekkefølge, og endte på Ingeniørvitenskap og IKT.

Ikke visste jeg hva programmering var, jeg hadde ikke engang eid min egen PC på dette tidspunktet. Så jeg fikk passe sjokk i august 2009.

Det tok lang tid for meg å utvikle interesse for programmering. Jeg så litt på det som et nødvendig onde i studiet, og faget Objektorientert Programmering ble virkelig knekken for meg - her sluntra jeg unna noe voldsomt leeenge, og dukket fullstendig uforberedt opp på eksamen gang etter gang! Tilslutt tok jeg tak, og gjennomførte øvingsopplegget, og da løsnet det noe.

Men det var ikke før på utveksling i Santa Barbara jeg fikk skikkelig teken på det og begynte å kjenne at programmering var spennende. Det utviklet seg derfra, men det tok likevel litt tid før jeg følte jeg var ‘flink’ nok til å vurdere å jobbe som utvikler. Men når man først har bestemt seg er det bare å gjennomføre, og det er jeg veldig glad jeg gjorde!

Tone Wermundsen sitter på hjemmekontor, som passer henne helt fint. 📸: Privat
Tone Wermundsen sitter på hjemmekontor, som passer henne helt fint. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg er ansatt som konsulent i Fink, og har det siste året vært med som backend-utvikler hos Ruter.

Teamet mitt jobber med å utvikle den nye Ruter-appen. Backenden er en backend for frontend; laget mellom appen og Ruters grunnsystemer.

Backenden kommuniserer med app via GraphQL, mens mellom oss og Ruters grunnsystemer kjører vi i hovedsak asynkron kommunikasjon via Kafka.

I tillegg har vi lagring både i Mongo og Redis, etter behov.

Backenden er skrevet i Node, med TypeScript

«Jeg våkner en gang mellom 8 og 9 - ofte nærmere 9.»

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg har i hovedsak hatt hjemmekontor siden mars, og trives med det.

Jeg er ikke glad i å stå opp, så hjemmekontor har gledet mitt sovehjerte. Jeg våkner en gang mellom 8 og 9 (ofte nærmere 9), og tasser inn på gjesterommet.

Teamet mitt har noen faste syncer, der får vi sett hverandre på Whereby, og vi får en generell oversikt som fort kan forsvinne når alle sitter hver for seg.

Ellers ringer vi backenderne hverandre jevnlig på Teams, terskelen for å plinge på er svært lav uansett om det er for å vise frem, brainstorme eller om man står fast.

Tone Wermundsen har ikke en gummiand på pulten, som mange andre, men en dinosaurus. Som vel er forfedrene til fuglene, så sånn sett kanskje ikke så rart. 📸: Privat
Tone Wermundsen har ikke en gummiand på pulten, som mange andre, men en dinosaurus. Som vel er forfedrene til fuglene, så sånn sett kanskje ikke så rart. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

For tiden tar jeg deltidsstudie i PPU (praktisk pedagogisk utdanning), som er både spennende og tidkrevende.

Jeg ønsket å utvide horisonten litt, og bare hoppet på det i fjor høst. Gjennom PPU har jeg hittil vært i to praksisperioder på skoler i Oslo, og i den siste perioden var det ekstra gøy å være lærer for en elevgruppe i 1T, som nå har programmering i pensum.

Med full jobb og deltidsstudie, er det ikke mye tid til overs. Heldigvis hjelper både Fink og Ruter meg med å legge opp et løp som gjør det mulig å ta permisjon i praksisperiodene.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg er litt vanemenneske, så jeg tenker fort VSCode, men jeg har jo byttet editor før!

Jeg tror nok GitHub for Desktop er noe jeg hadde hatt verre for å slutte med. Jeg er egentlig ikke noe fan av å kjøre kommandoer - ja takk til GUI.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

"Kan du føre timene dine for måneden".

Haha, det er litt teit å si, spesielt siden det ikke tar mer enn 10 minutter, men jeg synes timeføring er så utrolig kjedelig! Hvis det i tillegg er noe jeg har glemt og må skyndte meg å gjøre det så lønn kan kjøres, er det ekstra kjipt.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Dokumentasjon. Og det gjelder så absolutt meg selv, også!

«Så lockdown passet egentlig greit!»

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg er glad i å lage mat, være sosial og er en ivrig nybegynner på symaskinen.

Ellers ble jeg ekstremt gira når Crash Bandicoot 4 kom nå i oktober, så lockdown passet egentlig greit!