Sondre (20) starta med koding som 11-åring

- Brukte all fritid på å studere på egen hånd, forteller Ukas Koder Sondre Bye Humberset.

Sondre Bye Humberset på plass som utvikler hos Frontkom i Fredrikstad - med kunnskap han har lært seg selv. 📸: Privat
Sondre Bye Humberset på plass som utvikler hos Frontkom i Fredrikstad - med kunnskap han har lært seg selv. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Det startet kanskje litt utradisjonelt.

Jeg var 11 år og ville lage min egen hacked client til spillet Minecraft. Dette var da Java-programmering, og ble min første virkelige erfaring med kode.

Jeg gikk fort over til C++ for mer avanserte hacks i andre spill, som CS:GO og Battlefield.

Hacks var gøy, men til slutt ble det litt kjedelig å alltid vinne, så jeg startet da å utvikle programmer i VB.Net og C#. For eksempel lagde jeg en fildelingstjeneste for meg og kompisene mine, koblet opp med en enkel MySQL-database.

Likevel forble koding en hobby frem til jeg begynte på videregående, der jeg fikk øynene opp for webutvikling i fagene IT1 og IT2.

Det var da jeg visste at det var dette jeg ville jobbe med, og brukte all fritiden jeg hadde på å studere på egen hånd. Det tok ikke lang tid før IT-læreren måtte innrømme at han ikke forstod koden min.

Jeg var en kjapp tur innom militæret, men ble dimittert etter bare 2,5 måned grunnet allergi og kneskade.

Gjorde en kodetest for et firma i sentrum da jeg kom hjem, men de utsatte sin rekrutteringsprosess grunnet økonomiproblemer, og jeg viste da denne kodetesten til et annet firma. Resten er historie.

Frontkom holder til i Fredrikstad sentrum. 📸: Privat
Frontkom holder til i Fredrikstad sentrum. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg har akkurat ferdigstilt et prosjekt vi gjorde for firmaet Kommuneforlaget, der de skulle ha en nettside basert på CMS-et Drupal, med editoren Drupal Gutenberg integrert i et design fra en tredjepart.

Her gjorde jeg alt av frontend-arbeid, samt litt UX-design av sider de manglet i styleguiden, for eksempel artikkelmal og artikkelvisning.

Stacken bestod som sagt av Drupal (PHP) på backend, med MySQL-database koblet med HTML, CSS og JavaScript kompilert fra Twig og Webpack.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Dagen starter normalt sett klokka 7 for meg, men med kjernetid fra 9 til 15 blir den veldig fleksibel. Liker å sitte "in the flow" i et par timer før de andre kommer; da får jeg gjort mest.

Arbeidsoppgavene varierer veldig, men jeg har for det meste ett fast prosjekt jeg jobber på.

Der jeg jobber tracker vi tid i TargetProcess, og hvordan vi delegerer tiden er stort sett opp til oss selv så lenge jobben blir gjort innenfor tidsrammen.

Pulten til Sondre Bye Humberset i Frontkom. Med ei aldri så litta sjarmoffensiv på høyre skjerm. 📸: Privat
Pulten til Sondre Bye Humberset i Frontkom. Med ei aldri så litta sjarmoffensiv på høyre skjerm. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg er veldig fascinert av kjappe, progressive web-apper, da disse kan bli til desktop-apper eller mobil-apper veldig enkelt. Så jeg har akkurat brukt det siste halvåret på å studere React for meg selv, og akkurat nå tester jeg ut en idé jeg har om å kjøre Drupal headless med Gatsby på frontend.

Fremover har jeg lyst til å teste Svelte, men vet ikke helt når det blir.

Jeg har nemlig også stor interesse for automatisering og machine learning, så det er fullt mulig at jeg investerer i en bok og et kurs i noe av dette fremover.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Denne er enkel: Classic Cache Killer. Da jeg startet med webutvikling for noen år siden hadde jeg ingen anelse over hvor plagsom browser cache faktisk kunne være.

Ser man bort ifra at denne utvidelsen var infisert med malware for noen år siden, så er den helt klart en livredder.

Hos Frontkom har Sondre Bye Humberset den siste tida jobba med en Drupal-løsning. 📸: Privat
Hos Frontkom har Sondre Bye Humberset den siste tida jobba med en Drupal-løsning. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Vi har et utrolig godt miljø på kontoret, og alle jobber mer eller mindre med det de selv velger.

Men det kommer selvfølgelig noen uventede oppgaver innimellom, som for eksempel en hastende copy/paste-jobb; den har vi alle vært igjennom.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Inntrykket jeg har fått gjennom min erfaring så langt, er at de fleste norske utviklere er utrolig flinke og nøye.

«Likevel sitter jeg med en følelse av at mange er redde for å si fra om hva de mener.»

Likevel sitter jeg med en følelse av at mange er redde for å si fra om hva de mener, som for eksempel hvis ledelsen kommer med et uoppnåelig tidsestimat på en oppgave, eller pusher på med flere oppgaver enn det man har tid til å gjennomføre.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg er veldig bevisst på hva jeg bruker tiden min på, og vil gjerne utnytte den så godt som mulig. Derfor har jeg alltid en eller annen bok jeg leser, for eksempel leser jeg nå Never Split The Difference av Chris Voss.

I tillegg passer jeg på å trene ihvertfall tre ganger i uken for å holde meg i form da det blir mye sitting på jobb, sosialisere meg med venner og familie, samt jobbe på ett eller annet hobbyprosjekt.