Så dyrt var det å kode i 1994

Visual Basic, Borland C++, Pentium-PC-er, Dummies-bøker og rådyr internettbruk med Oslonett.

Turtles, OL på Lillehammer og Friends - samt Visual Basic, Borland C++, Oslonett og Dummies-bøker. 1994 var en magisk tid. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Turtles, OL på Lillehammer og Friends - samt Visual Basic, Borland C++, Oslonett og Dummies-bøker. 1994 var en magisk tid. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jobber du som utvikler trenger du selvfølgelig ikke bekymre deg for priser på noe som helst - det tar sjefen din seg av.

Men selv for en hobbyutvikler er ikke koding noen dyr hobby i 2019.

Tvert i mot kan koding praktisk talt være gratis, nå som kraftige editorer, tonnevis av ressurser og selv hosting-tjenester slenges etter oss på internett.

I 1994 var situasjonen en annen; det kunne fort bli dyrt å kjøpe siste utgave av IDE-er som Visual Basic og Borland C++, og hadde du ikke råd til internett, fylte bokhylla seg raskt opp med kostbar litteratur.

Vi har funnet fram et bind med norske PC World-blader fra OL-året 1994 for å se hva det faktisk kunne koste å kode på 90-tallet.

Prisen på Dell Dimension XPS P60 tilsvarer nesten 34.000 kroner i dag. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Prisen på Dell Dimension XPS P60 tilsvarer nesten 34.000 kroner i dag. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: PC-en 🖥️

Først trenger vi en PC. I 1994 var ikke bærbare PC-er særlig tess - det skrives mye om dem, men skjermene er små, spesifikasjonene svake og prisene høye.

Så vi må få oss et stasjonært beist. Og skulle du slå på stortromma i 1994 måtte du ha en femtegenerasjons x86-prosessor; 586, mer populært kalt Pentium.

«God ytelse til gunstig pris.»

I PC Worlds niende nummer det året presenterte de "7 super-PC-er under 20.000 kroner", som de sensasjonelt nok kalte "Pentium Prisbomber".

Dell Dimension XPS P60 gikk av med seieren.

Den bød på en Pentium 60 MHz-prosessor, 8 MB RAM, 528 MB harddisk, 15 tommers skjerm og MS-DOS samt Windows for Workgroups 3.11 ferdig installert.

Prisen: 19.990 kroner, tilsvarende 33.651 kroner i dag. "God ytelse til gunstig pris" hevder PC World.

Prisen på Borland C++ tilsvarer i dag 5.500 kroner. Så kunne du til gjengjeld lage programvare for både DOS og Windows, da. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Prisen på Borland C++ tilsvarer i dag 5.500 kroner. Så kunne du til gjengjeld lage programvare for både DOS og Windows, da. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: IDE-er 💾

Samtidig som det selvfølgelig selges IDE-er fortsatt, som Jetbrains IntelliJ og Microsofts Visual Studio, kan man bruke gratis editorer som VS Code til alt fra webutvikling til mikrokontroller-programmering og spillkoding. Og selv kjøpe-IDE-er og spillmotorer fås i diverse gratisversjoner for hobbykoderen.

I 1994 var det å kjøpe utviklingsmiljøer en del av moroa - og det kosta.

Postodrefirmaet Computeresources International på Kjelsås leverte med en diger katalog i PC World høsten 1994, med mange av de største IDE-aktørene.

  • Microsofts Visual Basic 3.0 kosta 2.690 kroner, tilsvarende 4.528 kroner i dag.
  • Visual C++ 1.5 var enda dyrere; 3.990 kroner, tilsvarende 6.717 kroner i dag.
  • Den største konkurrenten, i alle fall sånn jeg husker det fra den tida, var Borland, som i 2009 ble kjøpt opp av Micro Focus. Borland C++ 4.02 kosta 3.290 kroner, tilsvarende 5.538 kroner i dag.
  • Borland Pascal 7.0 kosta 2.850, tilsvarende 5.538 kroner i dag.

Så var det bare å vente på oppdateringene, og betale for dem, også.

Ville du lære deg C++ på den mest rockete måten, måtte du punge ut det som tilsvarer 577 kroner i dag. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Ville du lære deg C++ på den mest rockete måten, måtte du punge ut det som tilsvarer 577 kroner i dag. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Bøker 📚

Internett var ikke allemannseie i 1994, og hverken AltaVista, Yahoo eller Google var på lufta.

Så hvordan klarte man å programmere? Bøker! Og utgiveren av PC World, IDG, hadde et eget forlag som annonserte hyppig for lesestoff for den vordne utvikler.

For eksempel kunne du bestille Visual Basic 3.0 for Dummies på svensk for 328 kroner; 552 kroner i dag.

"En festlig og underholdende, men meget innsiktsfull måte å lære å programmere på!" lovet IDG Bookshop.

Blir Visual Basic for enkelt for deg, kan annonsen friste med den røffe boka Heavy Metal C++ til 343 kroner - 577 kroner i dag.

"Lær om hvordan du skreddersyr knapper, modifiserer Visual C++ for å øke fleksibiliteten, lager kraftige OLE-containere og servere, arbeider med flere vinduer, benytter automatiske oppdateringer av skjermbilder og mye mer" lover beskrivelsen, som også lokker med gratis diskett.

Å koble seg på internett med Oslonett var en kostbar affære; tilsvarende opptil 84 kroner timen i den dyreste perioden av døgnet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Å koble seg på internett med Oslonett var en kostbar affære; tilsvarende opptil 84 kroner timen i den dyreste perioden av døgnet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Internett 🌍

Bøker er vel og bra, men internett, ass - internett. Vi må ta oss en tur på internett også i 1994.

I PC World-artikkelen "Hvordan koble seg på Internett" blir det fort tydelig hvorfor foreldregenerasjonen var raskt ute med pekefingeren om barna ikke overholdt internett-tidene; for dette var dyrt.

Artikkelen tar for seg prisene til Oslonett; internettleverandøren som senere via via via endte opp som dagens Scandinavia Online (SOL) - medieselskapet kode24 er en del av.

Den billigste pakka, Aksess Start, kosta 550 kroner, som tilsvarer 926 kroner i dag, per år. Videre betalte du per time bruk, og det var her pengene virkelig fikk bein å gå på:

  • Mellom 08:00 og 16:00: 50 kroner timen (84 kroner i dag)
  • Mellom 16:00 og 01:00: 25 kroner timen (42 kroner i dag)
  • Mellom 01:00 og 08:00: Gratis (...gratis i dag, også!)

"Rent prismessig er det 'billig' å benytte internett, spesielt når det legges vekt på alle tjenestene som finnes der" skriver PC World. Nuvel.