- Vi kom oss fint gjennom Den Store Sparkesykkel-sommeren

Skvulp: El-scooternes miljøkonsekvenser, 2019 design systems survey, AI betyr mer CO2, fake feriebilder, the lost art of warez — og er egentlig Netflix og Tesla teknologiselskaper?

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

Mediene er proppfulle av el-scooter-kronikker, og brorparten er kritiske. (Det er nesten — men bare nesten! — som om konflikten mellom syklister og bilister er glemt, sant?) Til tross for el-scooternes opplagte ulemper er det tid for å konkludere: Vi kom oss fint gjennom Den Store Sparkesykkelsommeren. Aldri før har så mange beveget seg så fritt, morsomt og effektivt i Oslo.

Det er sjelden man ser så tydelig disruptiv innovasjon utspille seg: El-scooter-turene er billige, opplevd kvalitet er ofte rufsete. Likevel elsker brukerne dem, og sparkesyklene erstatter dermed dyrere og/eller tregere alternativer.

«Vi kom oss fint gjennom Den Store Sparkesykkel-sommeren.»

El-scooteren og dens slektninger vil få store konsekvenser for utbygging av kollektivtransport og bruk av byrom og veier, samtidig som konsekvensene for miljøet ikke er opplagte. En fersk rapport har sett på the environmental impacts of shared dockless electric scooters, og kommet frem til at det som betyr noe er hvor lenge scooteren kan brukes før den må kastes.

Heldigvis tjener både miljøet og sparkesykkel-selskapene på mer holdbare scootere, så det er grunn til å tro at el-scooternes levetid bare vil øke fremover.

10 gode om design og teknologi

  1. The 2019 design systems survey
  2. Forget the computer — here’s why you should design by hand
  3. The 3 laws of locality — hva bør være hvor?
  4. The future of UX research is automated, and that is a problem
  5. The four stages in the digital accessibility journey
  6. Is there such a thing as too much inspiration?
  7. Stop designing products for random people
  8. Dual design — om samarbeid i Figma
  9. When design thinking works
  10. How fast is your site on mobile?

AI

Business

Hardware

Medier

Fint og morsomt