- Tok testen på hjemmekontor med samboeren som eksamensvakt

Anders tok sjelden internasjonal tilgjengelighets-sertifisering.

Anders Ekkje Slettebø tok sertifisering i tilgjengelighet fra internasjonale IAAP. 📸: Privat
Anders Ekkje Slettebø tok sertifisering i tilgjengelighet fra internasjonale IAAP. 📸: Privat Vis mer

OPPDATERING: kode24 skrev først at Anders trolig var den eneste i Norge med denne sertifiseringen. I ettertid viser det seg at flere har tatt sertifiseringen, blant annet Sarah Brodwell. Full oversikt over sertifiserte kandidater finner du her. Vi applauderer alle som bryr seg om tilgjengelighet!

Nylig meldte den anerkjente internasjonale organisasjon for tilgjengelighet -IAAP - en endring i sine regler, i forbindelse med COVID 19.

Foreningen arbeider med å definere, fremheve og forbedre fagområdet tilgjengelighet, og ble startet av blant annet IBM. Men de tilbyr også sertifiseringer, og det er nettopp disse foreningen har åpnet for å ta hjemmefra.

En som ikke var sen om å benytte seg av tilbudet var utvikler Anders Ekkje Slettebø, kjent fra tilgjengelighets-podcasten Ubrukelig.

Samboeren som eksamensvakt

Slettebø forteller at selve sertifiseringen skjer ved flervalgsspørsmål, og at IAAP normalt krever at man gjør det ved et testsenter. IAAP tilbyr to sertifiseringer i tilgjengelighet, én grunnleggende om digital tilgjengelighet og én teknisk.

- Jeg tok min første hos Glasspaper, som har testsenter i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger. Da koronaen brøt ut åpnet IAAP opp for testing hjemme, så da tok jeg min andre på hjemmekontoret med min samboer som eksamensvakt, forteller Slettebø.

- Det var fristende å jukse, men jeg klarte å holde meg.

Slettebø forteller at spørsmålene var vanskelig og til tider ganske smale. Det ble blant annet spurt om hurtigtaster i ulike skjermlesere og om regelverk i land som Japan.

Eneste i Norge

Når man har tatt begge tilgjengelighetssertifiseringene, slik som Slettebø har gjort, forteller han at man får en tredje sertifisering. Slettebø tror han kan være alene om dette i Norge, foreløpig.

- Det er mange som har den grunnleggende, og noen som har den tekniske. Det er trolig kun jeg som har begge, altså som da får den kombinerte sertifiseringen. Nå har jeg ikke fått bekreftet at dette stemmer, jeg har kun lest gjennom listene over de med sertifiseringer.

Slettebø forteller at det totalt er 300 i verden som har denne sertifiseringskombinasjonen, og tror det er flere nordmenn som ikke er langt unna.

- Jeg vet at Kristian Munter Simonsen i Fossekall ikke er langt bak, forteller Slettebø.

Kun bevis på teorien

Slettebø mener det er bra for konsulenter å ha denne typen sertifisering.

- Det er et bevis på at jeg kan det jeg holder på med. Det gir en trygghet hos kundene mine, forteller Slettebø.

Samtidig påpeker han at dette kun er et bevis for at man kan teorien.

- Det er stor forskjell på teori og praksis i dette fagområdet. For eksempel kan du fint sertifisere deg uten noen gang å ha jobbet med mennesker med funksjonsnedsettelser.

- For meg er det signaleffekten som er viktig. Det er jo ikke mange, spesielt ikke utenfor fagmiljøet, som har hørt om disse sertifiseringene. Det er bare noen uforståelige forkortelser.