Da vi spurte kode24-klubbens medlemmer hva de hater mest å gjøre på jobben, var svaret soleklart: timeføring.
Men det var ett lysglimt i frustrasjonen, fortalte enkelte: Timeføring i applikasjonen Timely - en app vi i redaksjonen ikke hadde hørt om før.
Det viste seg at Timely er en applikajon fra det norske selskapet Memory, som bruker AI for å skape en helt ny måte å føre timer på.
Derfor tok vi en prat med produktsjef Timm Stokke og vekstsjef Marius Ørvik fra selskapet bak Timely, Memory, i ukens podcast-episode av kode24-timen, for å høre hvordan de gjør timeføring litt mindre kjipt.
«- Timeføring er jo det motsatt av arbeid.»
Skjønner at folk ikke liker timeføring
- Timeføring er jo det motsatt av arbeid, forklarer produksjef og utvikler i Memory Timm Stokke til kode24.
Sammen med 45 andre ansatte i AI-startupen Memory arbeider han med å lage en bedre hverdag for folk som jobber innenfor "kreative tjenester", slik som utviklere, designere og arkitekter.
Deres første produkt er nettopp timeføringsappen Timely.
Som utvikler selv sier Stokke han forstår bransjens frustrasjon med timeføring.
- Jeg er så heldig at jeg fant meg dette yrket her og jeg digger det, dette gjør meg happy. Hvis jeg får muligheten til å jobbe på prosjekter som gjør meg glad, men så spør sjefen meg om å gjøre noe annet som bare er jobb, og for å gjøre den jobben bra nok så må jeg gå bort fra det jeg er glad i å gjøre - det vil jeg mislike sterkt. Det er så clash, det, forklarer Stokke.
Og det er denne frustrasjonen Timely-plattformen skal løse forklarer Stokke. Du skal kunne gjøre jobben din, mens Timely følger med på hva du driver med, og holder oversikten for deg, automatisk.
Hemmeligheten bak
Hemmeligheten bak Timely er applikasjonen med samme navn som selskapet, Memory. Et lite program som installeres på Mac-en eller PC-en din, og som lytter på hva du gjør gjennom arbeidsdagen.
Hvert sekund tar applikasjonen et lite snapshot av hva som er den aktive applikasjonen på maskinen, og sender det opp i skyen.
Dette hater utviklere på jobben
Her blir dataen knadd i selskapets backend, skrevet i Ruby on Rails, og matet inn i deres egenutviklede AI-algoritmer, hvor det gjøres et anslag på hvordan arbeidsdagen til brukeren ser ut. Deretter lagres dataene i en MySQL-database.
Først når Memory-dataene er knadd dukker de opp i Timely-applikasjonen som såkalte "memories", og danner en tidslinje du kan bruke til timeføring. Du velger selv hvilke data du vil bruke og hvordan det skal presenteres, forklarer Stokke.
Ettersom du justerer og finpusser dataen lærer Memory-applikasjonen som ligger i bunn mer om mønsteret ditt, såkalt supervised learning.
«Det er dine data, ikke et amerikansk tech-selskap som skal ta over verden sitt.»
Sjefen kan ikke få se
Memory-applikasjonen kan spore alt, fra faner i nettleseren til VSCode og Excel.
- Sikkerheten er ekstremt viktig for oss, og vi får spørsmål om det hele tiden, av typen "dette er creepy", eller "hva med dette", forklarer vekstsjef Marius Ørvik.
- Skal vi være best på digitalisering, må vi være best på sikkerhet
- Jeg ville ikke hatt en applikasjon som sporet alt jeg gjorde på maskinen uten å vite nøyaktig hvordan den dataen behandles, forteller han.
Derfor har Memory valgt at dataene som blir generert kun er dine. Ingen andre får se dem, unntatt det du selv velger å dele.
- Sjefen kan ikke se tidslinjen din, bare notatet. Notatet kan du overskrive, og det er ingen datadeling med noen kollegaer eller oss i Timely. Vi har strenge rutiner, "your eyes only, the end", slår produktsjef Stokke fast.
Han forklarer at du trenger ikke være bekymret for at sjefen skal overvåke deg, eller se at du sluntrer unna. For selv om Timely-applikasjonen vet at du har sittet en time på Facebook, velger du selv hva du vil rapportere videre.
Ingen planer om å selge data
Gjengen forklarer at de stadig vekk får spørsmål fra arbeidsgivere som ønsker å se hva de ansatte gjør.
- Der har vi sagt nei i alle tilfeller, messer Stokke.
«Vi har sagt nei i alle tilfeller.»
De ser med gru på konkurrenter som tar skjermbilder av ansattes maskin, eller tar bilder av deg gjennom webkameraet.
Memory vet at dataene de sitter på er verdifulle. Kanskje til og med mer verdifulle enn Google sin data, ikke minst etter hvert som tredjeparts-cookies blir sperret.
- Jeg liker ikke å snakke om verdien av data, forklarer vekstsjef Ørvik.
- Vi har ingen planer om å selge dem. Det eneste som betyr noe for oss er at vi kan bruke det til å gi deg verdi.
- Det er dine data, ikke et amerikansk tech-selskap som skal ta over verden sine.
Skal løse møteinnkallelser
For Memory gjengen er ikke Timely endemålet. Det er mer applikasjonen som ga startskuddet.
Nå slår de hodene sammen for å finne ut hva mer de kan bruke Memory-dataene til. Fokuset er tid og optimalisering av den.
For tiden jobber de med applikasjonen DeWo, som står for "deep work", en applikasjon som analyserer når du er i sonen, og passer på at du ikke blir kalt inn til møter når det ikke passer deg.
Hvem eier koden du skriver på fritida?
- Hvis du ser at hver onsdag og torsdag så er du i flow state, så vet DeWo at du ikke er tilgjengelig for møter i det tidsrommet, forklarer Stokke.
På den annen side vet applikasjonen da også når det er mest sannsynlig at du kan være med i et måte.
- Hvis verktøyene kan finne en time i dagen din som du heller ville kastet vekk på noe du ikke trenger, så er det verdifullt.
Og Memory har ingen planer om å gi seg etter DeWo, heller; de har flere applikasjoner på trappene.
- For å sitere grunnlegeren vår: vi skal bygge det neste store tech-selskapet fra Norge, forteller vekstsjef Ørvik.