Slik skal Berners-Lee fikse internett

Skvulp: Kontrakt for et bedre internett, myten om fem brukertester, tips for dashboard-design, lærdommer fra 20 år med programmering, årsoppsummeringer, kuer med VR-briller og svaret på om Tinder faktisk virker. Her er ukens beste saker!

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

Tim Berners-Lee oppfant World Wide Web for 30 år siden. Han er — forståelig nok — ikke helt fornøyd med tingenes tilstand på nettet.

Nå har han en plan for å fikse problemene med alt fra fake news til utpressing og identitetstyveri: The contract for the web.

Hovedlinjene handler om å få på plass lover som regulerer Internett i større grad enn i dag, for eksempel gjennom å forby målrettet politisk reklame, samt å sørge for at myndigheter og teknologiselskaper både blir mer åpne om hvordan de behandler data og flinkere på personvern generelt.

Berners-Lee er en man lytter til, og så langt har initiativet blitt støttet av alt fra Frankrike, Tyskland og Ghana til Google, Facebook og Microsoft. Kontrakten til Berners-Lee minner oss på at jo mer Internett blir en integrert del av hverdagen vår, jo mer må digitale aktører bidra til at normene vi setter pris på offline — også blir etterlevd digitalt.

10 gode om design og teknologi

  1. Man hører det ofte, at det holder med fem brukertester for å avdekke 85 prosent av problemene med en tjeneste. Det er en myte, og har aldri vært sant, mener Jared Spool.
  2. - Minimalismen er ikke død. Forskning viser at enkelt design er bedre.
  3. Design-systemer er i ferd med å ligne på API-er
  4. Drew Austin skriver interessant om bundling and unbundling
  5. 5 tips for effektiv dashboard-design
  6. Teorien om hvordan mennesker nagiverer på nettet
  7. Microsofts suksess med å designe for universell tilgjengelighet
  8. Klim type foundry — fin font-site
  9. Legra er et Javascript-bibliotek som lar deg tegne med Lego
  10. Diagram generation tool

Det er tid for oppsummeringer og spådommer igjen!

Noen høydepunkter fra bransjen

Skvulp-redaksjonen forholder seg til Black Friday som andre importerte, kommersielle amerikanske tradisjoner: Det holder i massevis å observere på avstand … samt lenke til Shopifys sanntidsvisualisering av hvor mye som selges gjennom plattformen.

Medier

Fint og morsomt