kode24 har snakket med de norske utviklerne som har flest bidrag på Github i år.📸: Tore Hansen / Linda K. Hogstad / Markus Tacker
kode24 har snakket med de norske utviklerne som har flest bidrag på Github i år.📸: Tore Hansen / Linda K. Hogstad / Markus Tacker Vis mer

Norges mest aktive utviklere

Fylkeskommuner, videokonferanse, IoT og Drupal gir flest kodebidrag. - Føler ikke selv jeg er så aktiv, sier førsteplassen.

«Alle» utviklere har en kollega som står bak annenhver commit i Git-loggen.

Du vet; den typen som får deg til å føle at impostor-syndromet slår ut i full blomst hver gang du snakker med dem.

Men er utvikleren du kjenner på topplisten av norske utviklere i år?

kode24 har snakket med flere utviklere på commits.top-lista over kodere med flest bidrag til Github i Norge det siste året, altså commits, pull requests, issues og code reviews.

Vi lurte på hva slags teknologi de bruker, hvorfor i huleste de har så mange bidrag og hvilket prosjekt de jobber med om dagen.

Geir Gåsodden jobber i Telemark Fylkeskommune. 📸: Tore Hansen
Geir Gåsodden jobber i Telemark Fylkeskommune. 📸: Tore Hansen Vis mer

#1: @zrrrzt – 11.178 bidrag

I motsetning til fordommer man skulle ha om at det går treigt i kommunal sektor, jobber Norges aller mest aktive utvikler i Telemark Fylkeskommune.

Geir Gåsodden forteller at han er ansatt i «Team kommunikasjon», men har de siste årene vært utlånt 100 prosent til digitaliseringsgruppa.

- Vi har som mål og bli kvitt fire årsverk med manuelt arbeid per år, og hadde ved siste opptelling en snittid på 12 uker fra idé til produksjon, forteller Geir.

- Som fylkeskommune finansieres vi av fellesskapets penger, så derfor havner alt vi utvikler selv på GitHub med frie lisenser. Vi prøver også i det lengste å få det vi kjøper lagt ut på samme sted, med samme forutsetninger.

- Hvorfor tror du at du havner så høyt på listen?

- Jeg koder eller gjør andre aktiviteter på GitHub hver eneste dag. Delvis gjennom jobben, og delvis på ulike hobbyprosjekter, forteller Geir.

- Etterhvert som det blir mye moduler så blir det også en del vedlikehold. Jeg har satt opp Renovate til å holde npm-modulene ajour. De auto-merges på devDependencies. Men jeg har ikke helt turt å slippe kontrollen på det andre ennå, så der er det litt – kanskje unødig – manuelt arbeid.

- Jeg føler ikke selv at jeg er så himla aktiv, men nå har jeg jo data som sier det motsatte, så der fikk jeg den døra i fjeset, sier han.

«På fritiden har det blitt litt feiring av #hacktoberfest.»

Nøyaktig hva innen koding som interesserer Geir synes han er vanskelig å definere. Han synes kodingen er avslappende, med følelsen av å komme i en flyt hvor tiden bare flyr.

- Hvilket prosjekt er du mest engasjert i om dagen?

- På fritiden har det blitt litt feiring av #hacktoberfest. Sammen med kollega @maccyber har vi et lite utviklerkollektiv som heter Alheimsins, forteller Geir.

- Der prøver vi å få oversatt mest mulig av spørsmål til Big Five-personlighetstester, så de blir tilgjengelige på andre språk.

Profesjonelt jobber Geir med sin egenutviklede løsning for lærere i videregående skole, MinElev. Geir forteller at det er et spennende felt å jobbe innen, med fokus på å hjelpe lærere.

- Vi prøver å automatisere og forenkle endel av oppgavene lærere må gjøre for at de skal få brukt mindre tid på administrasjon og mer tid på elevene, forteller han.

Eirik S. Morland er seniorutvikler i Ny Media. 📸: Linda K. Hogstad
Eirik S. Morland er seniorutvikler i Ny Media. 📸: Linda K. Hogstad Vis mer

#2: @eiriksm – 6.602 bidrag

- Det var jo ekstremt overraskende! I hele Norge? utbryter Eirik S. Morland, utvikleren bak pseudonymet @eiriksm, når kode24 tar kontakt.

Eirik er Norges nest mest aktive utvikler, og jobber som seniorutvikler og teamleder i konsulentselskapet Ny Media i Trondheim. De leverer løsninger basert på åpen kildekode-CMS-rammeverket Drupal.

- Hvorfor tror du at du havner så høyt på listen?

- Jeg har vel skrudd på at «private contributions» vises, spekulerer Eirik.

Og ja, det er slik at commits til private prosjekter teller med på listen hvis man velger å skru det på. Noe de fleste på listen vår nok har gjort.

Eirik forteller at det som opptar han mest innen koding er open source som ideologi. Han mener at flere miljøer bør tenke på det i Norge.

I tillegg synes han det er viktig å ha en god balanse mellom arbeid og fritid når man har utvikling som hobby.

- Også må vi senke terskelen for å føle at man skal ha noe å bidra med i open source-prosjekter, forteller Eirik.

- Hvilket prosjekt er du mest engasjert i om dagen?

- Jeg kunne sikkert nevnt flere her, men jeg er med å arrangere Drupal Camp Oslo, som er en liten konferanse om Drupal og open source i Oslo. Den foregår 9. til 10. november. Alle er velkommen! forteller Eirik.

Markus Tacker kaller seg for @coderbyheart på Github. 📸: Markus Tacker
Markus Tacker kaller seg for @coderbyheart på Github. 📸: Markus Tacker Vis mer

#3: @coderbyheart – 5.234 bidrag

Bak pseudonymet @coderbyheart finner vi Norges tredje mest aktive utvikler; Markus Tacker. Han forteller at han flyttet til Trondheim fra Tyskland i juli 2017. Han beklager at norsken ikke helt sitter ennå, men forsøker likevel å svare på spørsmålene våre.

Markus forteller at han jobber som senior R&D-ingeniør hos Nordic Semiconductor, og har sin egen hjemmeside på coderbyheart.com.

- Hvorfor tror du at du havner så høyt på listen?

- Jeg bruker GitHub hver dag på jobben min, men jeg er ikke så aktiv på open-source projekter, forteller Markus.

- Hva interesserer deg innen koding?

- Jeg trives best med å utvikle arkitektur for komplekse nettsider og cloud-tjenester, som regel med JavaScript.

- Hvilket prosjekt er du mest engasjert i om dagen?

- Jeg liker å holde foredrag. Jeg er i Hamburg i dag og holder et foredrag om prototyping av IoT-produkter med JavaScript på Code.Talks 2018, forteller Markus.

På fritiden er han aktiv i prosjektet CodeDoor, som hjelper flyktninger å utdanne seg innen utvikling.

Philipp Hancke jobber i appear.in. 📸: Philipp Hancke
Philipp Hancke jobber i appear.in. 📸: Philipp Hancke Vis mer

#7: @fippo – 4.654 bidrag

Litt lenger ned på listen finner vi Philip Hancke, enda en tilflytter fra surkålens hjemland; Tyskland.

Når vi tar kontakt med Philipp virker han fornøyd med å være på syvende plass.

- Jeg er foran flere jeg kjenner, blant annet flere tidligere Telenor Digital-kolleagaer! forteller Philipp.

«Oslo er et så mye bedre sted å bo!»

Philipp blir dog ikke på lista lenge, siden han flytter tilbake til Tyskland i desember.

- Jeg flyttet fra Tyskland til USA i 2014, men etter jeg flyttet til San Fransisco i 2015 merket jeg at jeg ikke likte byen. Heldigvis fikk jeg høre hvor kult Hardangervidda var fra sjefen for appear.in, Svein Willassen, sier han.

Philipp ble dermed ansatt i appear.in for å ta WebRTC-basert videochat til neste nivå, og flyttet til Norge i april 2016.

- Uheldigvis kom jeg litt for sent for å rekke snø-kiting det året, men det har jeg gjort grundig opp for de påfølgende årene. Oslo er et mye bedre sted å bo!

- Hvorfor tror du at du havner så høyt på listen?

- Jeg mistenker at dette har å gjøre med arbeidsflyten min, og hvordan Github teller commits, forteller Philipp.

- Jeg pleier å pushe, bli banket opp av «CI» på grunn av linte-feil og pushe på nytt. Det kan se ut som det teller som to commits. Og det skjer ganske ofte! I tillegg squasher jeg, som kanskje teller som én ekstra commit. Eller så kan det hende jeg bare jobber for mye?

Philipp forteller at han for det meste skriver JavaScript og holder appear.in igang. Noe som ikke er så lett som en skulle tro.

- Det er faktisk ganske vanskelig, siden vi beror tungt på nettleserenes støtte for WebRTC. Chrome har en tendens til å brekke noe på hver release.

- Det betyr at jeg må skrive massevis av end-to-end-tester og vedlikeholde dem. Alle disse må kjøre på fire forskjellige nettlesere, som alle oppfører seg forskjellig.

Philipp forteller at han også jobber tett mot WebRTC-arbeidsgruppen hos W3C. Teamet hans sender fikser til både Chrome og Firefox for å unngå å sitte på skreddersydde løsninger i appear.in.

- Dette er nok mye av grunnen til at jeg er høyt på lista, forteller Philipp.