Nordic Semiconductor rammes av brikkekrisa

- Ikke alle vil få det de har bestilt, forteller den norske produsenten, som ikke vil kommentere Apple-ryktene.

Investorkontakt Ståle Ytterdal hadde håpet på en enda større vekst for Nordic Semiconductor i 2021, noe som blir lammet av krisen. 📸: Privat
Investorkontakt Ståle Ytterdal hadde håpet på en enda større vekst for Nordic Semiconductor i 2021, noe som blir lammet av krisen. 📸: Privat Vis mer

– Ikke alle kunder vil få hva de har bestilt. Forhåpentligvis er dette et problem som vil gå over når vi kommer ut i 2022, sier Ståle Ytterdal, investorkontakt i Nordic Semiconductor, til kode24.

Nordic Semiconductor produserer og leverer Bluetooth-teknologi som blant annet blir brukt tastaturer og mus fra Logitech, syklene til Oslo Bysykkel og i glukose-overvåkningssystem for diabetikere.

Når det kommer til Bluetooth med lavt strømforbruk, også kalt Bluetooth LE, har teknologien deres vært markedsledende de siste fem årene. Og de skal være ett av få selskap som produserer databrikker som er i stand til å kommunisere ulike protokoller samtidig, også kalt multiprotokoller.

Men mangelen av wafer - skiver med halvledere, ofte silisium - skaper hodebry også for Nordic Semiconductor, som for tiden jobber med å blant annet å integrere en helt ny spesifikasjon i deres databrikker.

«De store produsentene klarte aldri å møte den stadig økende etterspørselen etter databrikker.»

Slik oppstod brikkekrisa

I fjor valgte flere av de største produsentene av databrikker å strupe produksjonen fordi de spådde lavere etterspørsel globalt, som følge av pandemien.

Prognosene viste seg å være feil, men siden databrikkeprodusentene allerede hadde stanset store deler av produksjonen sin ble det et kappløp om de siste reservene av databrikker og komponenter.

De store produsentene klarte aldri å møte den stadig økende etterspørselen etter databrikker og komponenter som wafer, og på nyåret var krisen et faktum.

Den taiwanske produsenten TSMC er blant produsentene som stanset store deler av produksjonen, og som nå sliter med å levere nok komponenter til et voksende databrikke-marked - til tross for at Nordic Semiconductor sa fra at de forventet en betydelig økt etterspørsel ut 2021.

- For oss er det viktig å komme i dialog med slike plattformleverandører som bestemmer hvordan noen av de store IoT-økosytemene, som smarthjem, skal kommunisere seg imellom. 📸: Nordic Semiconductor
- For oss er det viktig å komme i dialog med slike plattformleverandører som bestemmer hvordan noen av de store IoT-økosytemene, som smarthjem, skal kommunisere seg imellom. 📸: Nordic Semiconductor Vis mer

Vet ikke om de får nok

Nå er Nordic Semiconductor kun garantert en leveranse av wafer som tilsvarer en økning på 25 prosent mot i fjor, noe som er betydelig mindre enn de hadde håpet på, ifølge Ytterdal.

– Det som er vanskelig er at vi ikke vet når vi får komponenter og om vi får nok, samtidig jobber vi med våre kunder for å minske faren for stans i deres produksjonslinjer som følge av komponentmangel, sier investorkontakten.

– Ikke alle kunder vil få hva de har bestilt. Forhåpentligvis er dette et problem som vil gå over når vi kommer ut i 2022.

Likevel vil Nordic Semiconductor satse friskt på videre utvikling.

Kjøpte wifi-patenter og utviklere

I slutten av 2020 kjøpte Nordic Semiconductor opp wifi-IP og -patenter, og overtok 80 utviklere, fra det britiske teknologiselskapet Imagination.

– Nordic hadde ikke wifi-kunnskap, og kunne ikke avle frem et så stort forsknings- og utviklingsteam organisk, så det at vi fikk med 80 profesjonelle wifi-designere var utrolig viktig, sier Ytterdal.

– Nå jobber vi med at de blir godt integrert i Nordic – og sammen skal vi utvikle ny disruptiv teknologi innenfor wifi med lavt strømtrekk og riktig framtidige fetaures for IoT til en konkurransedyktig pris.

Tilskuddet kommer to år etter at Nordic Semiconductor innledet et samarbeid med et stort tech-selskap, ifølge Ytterdal.

Apple-samarbeid?

De siste ukene har det vært spekulasjoner om hvorvidt Apple og Nordic Semiconductor har inngått et samarbeid om Apples nye Airtags-brikker - et produkt som skal hjelpe med å spore kjøperens eiendeler via Bluetooth.

Dette vil ikke Ytterdal kommentere overfor kode24.

Han bekrefter derimot i mer generelle ordlag at Nordic Semiconductor samarbeider med et av de virkelig store tech-selskapene, at samarbeidet har pågått de siste to årene, og at samarbeidspartneren er en plattformleverandør som utvikler smarthjemløsninger.

Videre forteller investorkontakten at deres databrikker bruker både Bluetooth Low Energy- og Thread-protokoller, og at protokollene de bruker tilsvarer både hva Google og Apple bruker i sine smarthjem-produkter.

– For oss er det viktig å komme i dialog med slike plattformleverandører som bestemmer hvordan noen av de store IoT-økosytemene, som smarthjem, skal kommunisere seg imellom. Da vil vårt potensielle marked vokse og vi kan selge flere komponenter, sier Ytterdal, før han legger til:

– Samarbeidet gir også veldig mye kunnskap om hva som er viktig for fremtiden innenfor IoT, slik at vi kan lage neste generasjons komponenter, med spesifikasjoner som IoT kunder trenger i framtiden. Dette gjør at vi får være med å bestemme hvordan neste generasjons ecosystem skal se ut.