Hvorfor har e-post overlevd talløse angrep?

Skvulp: Hey skal redde e-post, balansert design, fontenes historie, depikselerte portretter, TikTok jakter på YouTube, Rick Astely utsatt for rickrolling, hvilket UI-element er du?-test.

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

Denne uken har mange delt og diskutert Hey, en ny e-post-tjeneste fra Basecamp. Hey lover å fikse alt som er galt med e-post.

Men hva er egentlig galt med e-post i dag? Nei, la oss snu på det: Hvorfor har e-post overlevd talløse angrep fra tjenester som skal erstatte e-post i 20 år?

Det koker ned til to ting, som ingen konkurrerende teknologi har løst:

 1. Kontroll og oversikt. Slack, Teams, Zoom eller en telefonsamtale (eller en god, gammaldags samtale ansikt til ansikt) er mer effektivt og dynamisk enn e-post. Men chatsamtalene forsvinner inn i evigheten, sammen med viktige dokumenter, videomøtene spilles neppe inn og det gjør forhåpentlig ikke telefon- og de fysiske samtalene heller. På mail har du alt svart på hvitt, lett søkbart — og gjerne i mapper, om du er av den ryddige sorten.
 2. Verden ligger for dine føtter. Har du noens e-postadresse kan du skrive til dem uavhengig av hvilken e-postklient de bruker. I Slack er det et salig mas bare å inkludere én person utenfra organisasjonen din. I Teams er det også utfordrende med ikke-kolleger— har de Teams installert? Hvis ikke, klarer de å bruke webversjonen på enheten de sitter på? osv. Utfordrerne til e-post legger godt til rette for intern kommunikasjon, men ikke ekstern.
«Vanskelig å erstatte med noe annet, selv om Facebook sikkert har lyst.»

Dessuten — som tidligere Skvulp-bidragsyter Geir Arne Brevik påpeker — så er e-post på mange måter ens sanne identitet på Internet. Du ha en e-postadresse for å bruke mange tjenester, særlig dem som involverer betaling. Vanskelig å erstatte med noe annet, selv om Facebook sikkert har lyst.

Så har jo e-post fortsatt noen problemer, og framandfolk er det største: Mengden spam i innboksen varierer fra person til person, fra år til år og mellom bedrifter. Men selv etter 20+ år med e-post sniker søppelpostene seg gjennom alle mulige filtre fortsatt.

Det er nettopp dette Hey har satt seg fore å løse. Det handler om en smart måte å forhåndsgodkjenne dem som prøver å kontakte deg. Tjenesten er invitation only enn så lenge, og jeg har sendt en forespørsel om å få teste.

Beslektet:

10 favoritter denne uken

 1. Balance in composition: How to balance design?
 2. How some people can repeatedly create product success
 3. Time to upgrade your monitor: Et essay om viktigheten av en skikkelig god skjerm
 4. FHI stopper all innsamling av data i Smittestopp-appen. Sagaen fortsetter.
 5. Activists rally to save Internet Archive as lawsuit threatens site
 6. The meme as meme: Why do things go viral, and should we care?
 7. A brief history of typeface and its online evolution
 8. AI — The no bullshit approach
 9. TikTok jager i hælene på YouTube som ungdommers foretrukne sosiale medium
 10. Posten setter ut 1000 pakkebokser (oppildnet av forrige Skvulp, må vi nesten anta)

Om bilder

Tusenvis av bilder tatt fra romstasjonen ISS er nå tilgjengelig for oss alle. Man tenker: Oi, her blir det mange flotte bilder av fjerne galakser! Men, det viser seg at ISS først og fremst fungerer som en slags selfie-stang for jordkloden.

Fint og morsomt