Hva gjør Clubhouse når trollene kommer?

Skvulp: Nye Laws of UX, design i Norge 2020, tommeldrevet UI, Microsofts nye intranett Viva og reising under sosial påvirkning. 🌊

Skvulp har omtalt appen ved et par anledningen allerede, og akkurat nå er den i ferd med å åpne opp: Det er tid for Clubhouse.

Clubhouse er et hypet, ferskt sosialt medium der brukerne oppretter tematiske samtale-rom, og prater sammen gjennom mobilene sine. En del kjendiser, som Oprah, Drake og Karpe, er i gang allerede.

Innholdet har enn så lenge — naturlig nok — en slagside mot sær-amerikanske startup-, tech- og identitets-diskurser. Men hvem som helst kan opprette en kanal om hva som helst, så det vil ikke vare lenge før man også kan diskutere vinteridrett og rural vaksine-utrulling også på Clubhouse.

«Så, eh, hvem skal moderere moderatorene?»

To spørsmål dukker opp:

 1. Er Clubhouse populært fordi vi ikke kan høre og møte de samme menneskene på fest, festival og konferanse?
 2. Hva gjør man når de sedvanlige sosiale medier-trollene ankommer? Alle samtaler på Clubhouse blir moderert, men rommene modereres av dem som opprettet dem … så, eh, hvem skal moderere moderatorene?

John Gapper i Financial Times har en god gjennomgang av sistnevnte utfordring. Kanskje har han rett i at vi antagelig kommer til å oppføre oss mer sivilisert når vi kommuniserer med stemmen, sammenlignet med når vi gjemmer oss bak tastaturet?

10 favoritter denne uken

 1. Design i Norge 2020-undersøkelsen er klar
 2. NAV inviterer til faglunsj med temaet “Kontinuerlig feedback — kontinuerlig utvikling”
 3. Quantifying UX improvements: A research-driven overhaul of a B2B site’s information architecture resulted in an 85% improvement of findability
 4. Make design files (in Figma) great again
 5. Dark patterns og UX: Blir brukarar sett på som dumme av selskap som gjer det vanskeleg å slette seg frå tenesta?
 6. Laws of UX 2.0
 7. The “thumb-driven design” and why UI is shifting down
 8. Who is winning the AI race? Kina, USA eller EU?
 9. Microsoft launches Viva, its new take on the old intranet
 10. Ben Evans: The great unbundling/tech i 2021. Essensiell lesning.

Fint og morsomt