GitHub kjøper NPM:
- Fantastiske nyheter!

ForrigeUke: Gladnyhet om NPM, JavaScript fyller 20 år, NextJS-nyheter, RedwoodJS og React Router 6.

📸: Hello I'm Nik / Unsplash
📸: Hello I'm Nik / Unsplash Vis mer

Dette var uken for smarte innkjøp 🧻, ikke fullt så smarte hytteturer 🏘 og de største hardhausene vi har sett siden vikingtiden 👩⚕️🐎❄️.

Dette var uken for både frykt 😬 og samhold 😍.

Og det skjedde et par ting i frontend-verden også!

NPM + GitHub = 😍

Når alt er trist og leit, så er det digg med en skikkelig godnyhet. GitHub har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe NPM Inc. — selskapet som står bak det offentlige pakkeregisteret NPM.

Jeg tror dette er fantastiske nyheter for communityet. Etter mange år med vanstyre og dårlige avgjørelser fra NPM sentralt, får de endelig ressursene de trenger for å tilby et godt, gratis pakkeregister for JavaScript.

Det ser også ut til at dette oppkjøpet kommer til å sikre oss fremover — både i at NPM kommer til å forbli gratis, men også i at GitHub kommer til å fortsette sine investeringer i å passe på at åpen kildekode er sikker å bruke.

Hurra for en skikkelig gladnyhet!

Her er GitHub sin (litt korte) pressemelding, og NPM sin litt lengre pressemelding.

JavaScript: The First 20 Years

Tenk at JavaScript er 20 år gammelt? Det får meg til å føle meg ganske gammel sjæl egentlig.

I sommer skal det (etter planen) arrangeres en konferanse som heter History Of Programming Languages — også kjent som HOPL. I den anledning har JavaScript-oppfinner Brendan Eich og TC39-legende Allen Wirfs-Brock skrevet et paper som de har kalt “JavaScript: The First 20 Years”.

Det blir spennende lesning — hvor man kan dykke ned i historien til dette kjempepopulære hacky scriptespråket vi nå alle enten elsker eller hater.

Du kan lese det allerede i dag — men spar det til helgen, for “artikkelen” er 190 sider lang.

Next med preview-mode!

Om du ikke kjenner det fra før, så er NextJS et rammeverk for å lage server-side rendrede web apps med React. Det er en slags mellomting mellom vanlig klient-side React og genererte statiske sider, slik Gatsby tilbyr. Og i 9.3-utgaven ble Next akkurat veldig mye bedre.

«Det er grunn nok til å teste det ut på neste prosjekt.»

Den største nyheten er en såkalt preview mode, der man kan få previews av innhold som rendres via et CMS. Dette gjør underverker for integrasjoner mot hodeløse publiseringsløsninger som Sanity og Contentful, som nå kan få en helt perfekt preview-løsning ut av boksen.

I tillegg til preview-mode så er det nå innebygd støtte for både Sass og Sass Modules, og ikke minst en 32 kilobyte mindre JavaScript-runtime! Det er grunn nok til å teste det ut på neste prosjekt.

React Three Fiber ❤

Hvis du vil unngå litt impostor syndrome, hopp over dette avsnittet. Paul Henschel kommer med tidenes snikskryt i denne tweeten:

Det er ganske utrolig at det her er bygget med React, sant? Også i nettleseren da!

Paul lagde litt bruduljer her om dagen også, da han la ut dette klippet av en ny side han jobbet på:

Folk ass.

Redwood — React-rammeverk?

Det har vært mye snakk om å lage noe mer “rammeverkete” på toppen av React i det siste. Next er et slikt et, Gatsby er et annet. Men mange mener det fortsatt er endel igjen før vi er helt i mål.

RedwoodJS er et forsøk på å løse dette på en god måte, og sier det bringer “full-stack to the JAM-stack”. Hva enn det betyr. Det bygger på React, GraphQL og Prisma, og lar deg visstnok bygge ting som ligner veldig på Rails.

Jeg har ikke prøvd det enda, men folk på Twitter virket veldig positive. Gi det et forsøk om du vil — men husk at det er fortsatt i alpha da.

Podcast om React Router 6

Vår alles favorittbibliotek React Router er rett rundt hjørnet med en ny major-versjon, og jeg har gledet meg veldig, veldig lenge allerede. Da blir jeg selvfølgelig ekstra glad når jeg blir teaset enda litt til med denne fantastiske podcasten med maintainer og pop-ikon Michael Jackson.

Jeg har testet ut alpha-versjonen forresten, og de nye måtene man løser routing på er veldig brukervennlige. For ikke å snakke om hvor mye kode du sparer!

***

Det var det vi rakk i denne utgaven! Tusen takk for at dere leser — vi i redaksjonen setter veldig pris på at du tar deg tiden til å holde deg oppdatert på frontend-relaterte nyheter i dette pandemikaoset.

Vask hendene dine, hold deg hjemme, og unngå hamstring. Så sees vi igjen neste uke 👋