Finn tillater ikke saft­indeksen, men stenger den ikke

- Vi sender herved en saftig beklagelse, sier Finn, som ennå ikke har svart utvikleren som bruker API-et deres.

Fun Light Julebrus-prisindeksen til Pontus Edvard Aurdal er i utgangspunktet et uskyldig hobbyprosjekt, men det har skapt hodebry for Finn.no, som har måttet gå noen runder med seg selv om hvordan de skal håndtere API-ene sine. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Fun Light Julebrus-prisindeksen til Pontus Edvard Aurdal er i utgangspunktet et uskyldig hobbyprosjekt, men det har skapt hodebry for Finn.no, som har måttet gå noen runder med seg selv om hvordan de skal håndtere API-ene sine. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Et av årets mest obskure hobbyprosjekter er Fun Light Julebrus-prisindeksen til Pontus Edvard Aurdal.

Som en slags parodi på aksjekurser regner den ut gjennomsnittsprisen på en flaske Fun Light Julebrus på Finn.no, med data hentet fra et eksponert Finn-API.

API-et brukes av Finn.no selv, for søk på nettsidene deres. Problemet er bare at Finn ikke anerkjenner dette som et åpent API, til fri bruk.

- Vi får mange henvendelser fra studenter og andre som har lyst til å lage tjenester eller bare gjøre noe kult, men vi har måttet si nei til stort sette alle, ettersom vi i dag ikke har noe åpent API, fortalte integrasjonssjef Geir Borch i Finn til kode24.

Nå sier Finn at de ikke vil sette ned foten for julesaft-tjenesten, til tross for at den fortsatt ikke har fått noen tillatelse til å bruke API-et.

Beklager manglende svar

- Først og fremst er det gøy å se at noen har investert tid i å leke seg inne hos FINN, og denne saftgrafen er et artig påfunn på et fenomen som er mye snakket om i disse dager, skriver kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien i Finn i en epost til kode24.

- Innholdet hos FINN.no er beskyttet etter åndsverkloven, og derfor er sammenstilling av data ikke tillatt uten eksplisitt, skriftlig tillatelse fra FINN.no, fortsetter hun.

Dette skrives også på alle nettsidene til Finn. Aurdal spurte derfor Finn om tillatelse til å bruke API-et og dataen derfra. Sist vi omtalte saken, hadde han ikke fått noe svar.

- Vi sender herved en saftig beklagelse til Pontus, som ikke fikk svar på spørsmålet sitt om tillatelse til bruk av API-et, skriver Glomlien.

Finn-API-et Aurdal bruker ligger helt åpent og returnerer JSON til hvem som helst, som du ser her. Men Finn vil ikke at du skal bruke det. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Finn-API-et Aurdal bruker ligger helt åpent og returnerer JSON til hvem som helst, som du ser her. Men Finn vil ikke at du skal bruke det. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ikke fått tillatelse

Finn fortalte kode24 i forrige runde at de ikke hadde noen åpne API-er, til tross for at Aurdal beviselig brukte et API hos tjenesten. Glomlien forklarer:

- FINN har pt. ingen åpne, dokumenterte API-er i dag. Søkesiden til FINN bygges på toppen av den interne datastrømmen som Pontus eksperimenterer med her, og dataene er sånn sett ikke tilgangsbegrenset i dag, skriver hun til kode24.

- Men har Aurdal fått tillatelse fra dere nå, til å bruke API-et deres?

- Nei, han har ikke fått tillatelse fra FINN. Men vi vil pt. ikke forfølge hvordan denne applikasjonen sammenstiller dette innholdet fra FINN.

Flere spørsmål svarer ikke Finn på, til tross for flere forsøk fra kode24.

«Tilbakemeldingen har vært at dette er noe som må diskuteres.»

Fortsatt ingen svar

Finn beklager altså at Aurdal ikke fikk noe svar fra dem. Men utvikleren forteller at han fortsatt ikke har fått noe klart svar.

- Tilbakemeldingen har vært at dette er noe som må diskuteres, da de i dag ikke tilbyr noen offisielt åpne API-er for søk av annonser, forteller han til kode24.

- Finn sier til meg at de ikke vil gi deg tillatelse, men at de heller ikke vil gjøre noe mer med saken. Hvorfor tror du de svarer på denne måten?

- Det er Finn.no som sitter på dataene, og det virker som at de ikke har noen planer på å åpne opp for tredjeparter til å bruke disse dataene. Jeg kan se for meg at Finn.no må ha noe å tjene på å gjøre dette, så jeg har forståelse for at de ikke ønsker å gjøre noe med dette hvis man ikke ser en umiddelbar lønnsomhet, svarer Aurdal, som samtidig ser hvorfor Finn ikke ønsker å slå hardere ned på tjenesten hans:

- Applikasjonen min er fullstendig harmløs, og er ikke noe som driver noen inntekter. Man kan se på min applikasjon som en demonstrasjon av hvordan annonsedata kan brukes på forskjellige måter.

Pontus Edvard Aurdal står klar til å ta ned tjenesten om Finn ber om det. Men foreløpig har han ikke fått noe endelig svar. 📸: Privat
Pontus Edvard Aurdal står klar til å ta ned tjenesten om Finn ber om det. Men foreløpig har han ikke fått noe endelig svar. 📸: Privat Vis mer

Ønsker seg åpent API

- Hvordan skulle du ønske at Finn håndterte dette? (Skulle du for eksempel ønske at de hadde åpne API-er med fritt bruk gratis?)

- Som utvikler synes jeg det er spennende å jobbe med data, og hadde selvfølgelig sett at det fantes et API rundt ikke minst søk og filtreringsfunksjonaliteten i Finn.no. Samtidig har jeg full forståelse for at det ikke eksistere noe slikt i dag, og det kan finnes utfordringer rundt GDPR regler. Finn.no er et fantastisk verktøy, så hvem vet, det kan jo hende det er en del fantastiske tredjeparts-applikasjoner som kan lages hvis man hadde åpnet opp for et slikt API?

- Og hva vil du gjøre med julebrus-saft-tjenesten?

- Jeg lar julebrussaft-indeksen stå foreløpig, så lenge den skaper glede og innsikt. Jeg står også klar til å ta den ned dersom det vil komme direkte krav om dette. Jeg håper dog at den kan bli stående over jula, da jeg selv er veldig interessert i å se prisutviklingen på safta!