Slik organiserer utviklere vinduer

Vi spurte kode24-klubben, og oppsummerte det i kode24-timen.

Disse vinduene altså, hvordan skal man holde styr på dem?

De fleste av oss sjonglerer nettlesere, editorer, terminaler, musikkavspillere og mye annet på en daglig basis, og skal vi tro mail-innboksen vår er det mange der ute som lurer på hvordan andre utviklere organiserer alt dette.

Så vi gjorde det eneste fornuftige: spurte kode24-klubben selvsagt. Og de svarte som bare det.

Tips flommet inn til både Linux, Windows og Mac OS, og Jørgen oppsummerte dem i ukas kode24-timen. Som du kan høre her: 👇

Eller så kan du lese oppsummeringen her: 👇

Windows 📎

Windows er ikke det Windows en gang var. Med inntoget av Windows 10 ble utviklere nærmest bombardert med nyttige verktøy som forbedrer arbeidsprosessen.

Fra WSL, til Windows Terminalen, til virtuelle desktoper, og mulighetene til å snappe vinduer på plass slik at de bare opptar en prosentdel av skrivebordet. Det er mange grunner til å digge Windows om dagen.

Men selv om Windows 10 er aldri så bra, har utviklerne i klubben et tips til noe som gjør opplevelsen enda bedre:

- Kjører Microsoft PowerToys med FansyZones på Windows. Bruker en bred skjerm. Har delt opp i flere virtuelle desktops basert på aktivitet (møte,utvikling,deploy, annet), skriver Eivind BS, og trekker frem et verktøy mange ser ut til å bruke om dagen.

- PowerToys og FancyZones fungerer veldig bra.. i alle fall eneste muligheten å ha noe orden på en ultra bred skjerm, flirer Nikolai Thomassen.

Eivind Mikael Lindbråten forteller at han bruker editoren Nova, som har innebygget nettleser og terminal. 📸: Privat
Eivind Mikael Lindbråten forteller at han bruker editoren Nova, som har innebygget nettleser og terminal. 📸: Privat Vis mer

macOS 🍏

Det er nesten sjokkerende å skrive dette, men i 2020 går det an å argumentere for at macOS ligger et hestehode bak Windows i å tilby gode innebygde måter å organisere vinduer på.

Virtuelle desktoper, eller spaces, som Apple kaller det, har de riktignok på plass. Og det ser ut til at flere utviklere benytter seg av det:

- To skjermer, alle vinduer i fullskjerm, og er fullstendig avhengig av Spaces på Mac. Bruker Ctrl + piltaster for å bytte mellom vinduene på hver skjerm, skriver Morten Tangerås.

- Er jeg på farta blir det MacBook med Alt i fullskjerm og Spaces, forklarer han videre.

- Jeg bruker spaces i macOS med de fleste applikasjoner i fullskjerm med unntak av browservinduer som jeg kaster rundt med SizeUp. I terminalen bruker jeg tmux for vinduer og panes, forteller Mads Hvenekilde Røskar.

Men når det kommer til å organisere selve vinduene på et skrivebord, kommer macOS til kort, og har lite og kronglete funksjonalitet innebygget. Derfor er det flere utviklere som tyr til tilleggsprogrammer:

- Rectangle for macOS som er soleklare favoritten, skriver Stian A. Giltvedt.

- Spectacle på macOS og Plumb på Windows.2160p, deler skjermen stort sett i 3 eller 4.

- Amethyst på Mac, skriver Kent Daleng.

Klubben har også tips til annen programvare som gjør organiseringen enklere:

- For webutvikling bruker jeg Nova, som har integrert nettleser og terminal, så da klarer jeg meg stort sett bare med én app åpen, skriver Eivind Mikael Lindbråten.

Linux 🐧

Linux er sjølveste kongen på haugen av vindus-organisering, med sine utallige distribusjoner, brukerinnstillinger og window-managere.

En soleklar favoritt blant klubbmedlemmene ser ut til å være i3. En window-manager som lar deg enkelt sidestille vinduer, og som i følge i3-utviklerne selv, er skreddersydd for utviklere.

- i3 tiling window manager. Da tiler det default, så kan man få floating windows mode med en hurtigtast, skriver Atle Magnussen.

- her også, digger i3. Kjører for tiden regolith. https://regolith-linux.org, kimer det fra Jon Kristian Nilsen.

- De er organisert med egne labels av workspaces i i3. Selvsagt over 2 skjermer der en er vertikal for ekstra vertikalhet, fleiper TK Dahle.

Men det finnes også utviklere som foretrekker andre løsninger:

- bspwm på Linu, skriver Kent Daleng.

- Sitter på Ubuntu her. Jeg bruker Wintile, som kan aktiveres som en extension i gnome-tweaks. Fungerer utrolig bra, skriver Erik Aaron Hansen.

- Pop_os med tiling Windows, skriver Tom Erik Paulsen med referanse til det skreddersydde operativsysteme for "profesjonelle kreative", Pop_os.