Vivaldi jubler – Chrome dropper forslag mange mente ville ødelegge weben

Web Environment Integrity API skulle være en slags DRM for nettlesere. Norske Vivaldi jubler for at forslaget legges dødt.

Google dropper å innføre Web Environment Integrity-API-et i Chrome. 📸: NTB/Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Google dropper å innføre Web Environment Integrity-API-et i Chrome. 📸: NTB/Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer

I juli la Google frem et forslag til en teknologi som skulle gjøre det mulig for en nettside eller web-applikasjon å detektere om brukerens nettleser er til å stole på, kalt Web Environment Integrity (WEI).

Forslaget ble møtt med massiv kritikk, og mange mente WEI var en slags "DRM for web" som ville gjøre det vanskelig å lage konkurrerende nettlesere og føre til at brukere med ikke-godkjente nettlesere ikke ville få tilgang til bestemte nettsider.

Nå melder Googles Chrome-team at de ikke kommer til å jobbe videre med WEI, skriver 9to5Google.

– Vi har hørt tilbakemeldingene deres, og Web Environment Integrity-forslaget blir ikke lenger vurdert av Chrome-teamet, står det i et innlegg publisert på Android-bloggen.

Vivaldi: – Enormt positivt

Noen av de som har vært mest skeptiske til Googles WEI-forslag, er Vivaldi. Da forslaget kom i juli, skrev Vivaldis Julien Picalausa et blogginnlegg der han mente WEI var en stor trussel mot den åpne web-en.

Picalausa og hans kollega Tarquin Wilton-Jones i Vivaldi er svært fornøyd med at Google nå går tilbake på forslaget.

– Dette er enormt positivt for nøytraliteten til det åpne nettet, skriver Wilton-Jones og Picalausa i en kommentar til kode24.

De to mener imidlertid at Google er for sterkt drevet av hva som er deres egne interesser, fremfor hva som gir nytte for nettet generelt.

– Det gjenstår å se hva de velger å erstatte det med, skriver de to – og legger til at de er redde for at Google skal innføre noe som tilsynelatende er mindre ubehagelig – men faktisk like skadelig for brukerne.

De mener Google ikke har vist seg å være en pålitelig formynder av nettet.

– Et mangfold av nettlesere og nettlesermotorer er avgjørende for å motvirke ethvert fremtidig forsøk fra én enkelt part på å diktere fremtiden til nettet, skriver Wilton-Jones og Picalausa.

«Dette er enormt positivt for nøytraliteten til det åpne nettet.»

Ikke helt borte likevel

Men selv om Google dropper WEI fra Chrome-nettleseren, gir de ikke helt opp teknologien likevel.

I stedet vil Chrome-teamet se på en begrenset versjon av WEI de kaller "Android WebView Media Integrity API", som utelukkende skal brukes i forbindelse med WebViews i Android-apper.

– Det utvider ganske enkelt eksisterende funksjonalitet på Android-enheter som har Google Mobile Services (GMS), og det er ingen planer om å tilby det utover innebygde medier, for eksempel streaming av video og lyd, eller utover Android WebViews, heter det i innlegget på Android-bloggen.

Diagram som viser hvordan Adnroid WebView Media Integrity-API-et vil fungere. 📸: Google
Diagram som viser hvordan Adnroid WebView Media Integrity-API-et vil fungere. 📸: Google Vis mer

Ifølge Google er det en masse utfordringer med Android WebView-API-et som lar utviklere embedde for eksempel video fra nettsider i egne apper. Samtidig som det gir fleksibilitet å kunne integrere video og lyd fra andre nettsider med for eksempel kontroll over hvordan UI-et skal se ut, åpner det også for svindel og misbruk.

– Selv om dette har mange fordeler når apper skal embedde sitt eget web-innhold, forhindrer det ikke noen med "onde hensikter" i å modifisere innholdet, skriver Android-teamet.

Med Android WebView Media Integrity API-et skal de som har video eller lyd som kan embeddes av andre, ha mulighet til å sjekke at mediestrømmen deres kjører i et sikkert miljø de kan stole på. Uavhengig av hvilken app-butikk appen som embedder videoen ble installert fra.

Ifølge Google er det snakk om metadata om appen og enheten til brukeren som ikke skal inneholde noe som kan identifisere brukeren eller enheten.