Vi spurte utviklerne på React Day Norway 2022 hvorfor de bruker React

Er det bare gammel vane, eller er React faktisk det beste valget? Se bildene fra årets React-konferanse!

Nina Kystad, Christoffer Lofsberg, Jens Omfjord, Adam Asskali og Caroline Strømberg er alle React-utviklere i Accenture. Og de hadde godt selskap på årets React Day Norway-konferanse på Farris Bad i Larvik. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Nina Kystad, Christoffer Lofsberg, Jens Omfjord, Adam Asskali og Caroline Strømberg er alle React-utviklere i Accenture. Og de hadde godt selskap på årets React Day Norway-konferanse på Farris Bad i Larvik. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mens bikinikledde badegjester sprada på utsida, samla 200 utviklere seg inne på Farris Bad sist fredag, for React Day Norway 2022-konferansen.

Og selv om arrangørene hevder at konferansen i stadig større grad skal handle om frontend generelt, handla det aller meste på scena om teknologien de har i navnet sitt.

React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette samtidig som StackOverflows ferske utviklerundersøkelse sa det mange undersøkelser har sagt før dem; at React fortsatt er mye brukt, men ikke lenger like mye likt. På lista over hva utviklerne liker nå, troner nemlig Phoenix, etterfulgt av Svelte og Deno.

Så hvorfor er React fortsatt så mye brukt, også her i Norge?

- Jeg tror det handler om enkelheten i å komme i gang og få suksess. Fordi hele økosystemet, fra kodingen til deployingen, er så stort, sier CEO Bård Farstad i Crystallize, som arrangerer konferansen, til kode24.

- På to minutter kan du sette opp en nettside, som skalerer.

React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Heldig med timing

Farstad får støtte fra familien Raae-Vea, som driver eget selskap med blant annet utvikling av Gatsby-plugins.

- Jeg starta ikke med React fordi det var kult. Og jeg vil ikke starte med nye ting bare fordi det er kult. Jeg vil ha ting gjort! smiler den relativt ferske webutvikleren Ola Vea, som starta med Gatsby og React for å nettopp ting gjort.

- Jeg tror React står så sterkt i Norge fordi det sammenfalt med at en del store prosjekter i Norge skulle skrives om. Så noe skjedde der, sier Benedicte Raae, som har vært utvikler i rundt 20 år.

Ola Vea, Lillian Raae-Vea (7) og Benedicte Raae er alle, eller i alle fall to av tre, ivrige Gatsby-utviklere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Ola Vea, Lillian Raae-Vea (7) og Benedicte Raae er alle, eller i alle fall to av tre, ivrige Gatsby-utviklere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Selv brukte jeg egentlig VUe, men fikk beskjed om å bruke React, så da valgte jeg det. Og da jeg senere skulle velge teknologier i prosjekter, tenkte jeg at det var greit å følge strømmen, for å være sikker på å skaffe utviklere, fortsetter hun.

- Og jeg har jobba lenge nok som utvikler til å ikke gidde å ha dustete diskusjoner om hva som egentlig er best.

React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

React hos Accenture

Utenfor foredagssalen står en gjeng fra Accenture og drikker kaffe. Og de kan bekrefte at React står sterkt også blant konsulentene her.

- Det er en veldig trygghet i React. Og det er viktig, når man bygger store systemer, sier Accenture-utvikler Adam Asskali til kode24.

- Og størrelsen på community-et er viktig, nikker kollegaen hans Christoffer Lofsberg.

- Selv jobber jeg med Altinn, som er open source, og da er det fint å bruke en teknologi folk kjenner, så vi får inn bidrag, legger Nina Kylstad til.

React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Har dere prøvd noen av alternativene, da?

- Jeg har snust litt på Vue, og det lille jeg har sett virker interessant. Men jeg har ikke satt meg inn i det, svarer Asskali.

- For hovedmassen hos oss i Accenture er skrevet i React.

React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Day Norway 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ikke verdt tida

En av de fremste ambassadørene for React i Norge heter Kristofer Giltvedt Selbekk og jobber, som etternavnet tilsier, i Bekk.

- Hvorfor jobber du fortsatt i React? Er det gammel vane, eller fordi det faktisk er best?

- Det er et godt spørsmål, begynner Selbekk.

- Men det er fordi det er det verktøyet jeg er mest produktiv i. Som selvfølgelig kan være fordi jeg har jobba med det i mange år, smiler han.

At Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk liker React kommer neppe til å sjokkere noen. Men også Selbekk innrømmer at det også handler om hva man er vant med. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
At Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk liker React kommer neppe til å sjokkere noen. Men også Selbekk innrømmer at det også handler om hva man er vant med. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Likevel mener han at React, nærmest rent objektivt, er et godt valg. Blant annet på grunn av det store fellesskapet rundt biblioteket og alle rammeverkene rundt, at det er godt ivaretatt, at React Native lar deg lage apper, og fordi det er så utbredt i produksjon.

- Det er gøy å teste ut for eksempel Svelte, og det kan jo være bedre på noe. Men det er ikke et paradigmeskifte, sier Selbekk til kode24.

- Det er kanskje litt bedre, men så har det typ null av læringsressursene React har, null av community-et. Og da er det ikke verdt tida det tar å lære seg det.