- Vi frontend-utviklere kommer til å få kjørt oss i året som kommer!

Spådommer om 2023, prosjektene du bør følge, feilmeldingstips og datovelger-trøbbel.

"Han avslutter med å påpeke at kompleksiteten er større i mange av de nye teknologiene, og at vi frontendutviklere kommer til å få kjørt oss i året som kommer." 📸: <a href="https://unsplash.com/@kellysikkema?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Kelly Sikkema</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/YK0HPwWDJ1I?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
"Han avslutter med å påpeke at kompleksiteten er større i mange av de nye teknologiene, og at vi frontendutviklere kommer til å få kjørt oss i året som kommer." 📸: Kelly Sikkema / Unsplash Vis mer

Dette var uken vi gikk fra 2022 til 2023 med brask og bram!

Og 31 1222 ting skjedde i frontend-verden!

JavaScript-rammeverk i 2023?

Første uken i året er det på tide å reflektere litt over året som har vært, og se fremover på året som kommer. Hva skjer egentlig i frontend-økosystemet nå?

Dette har Ryan Carniato grublet på, og resultatet er en interessant blogpost om de større linjene i frontend-verdenen.

En ting mange er enige med han i, deriblant vår egen Kristofer Selbekk, er at routing på klienten i form av Single Page Applications ikke lenger bør være go-to løsningen for nye nettsider. De brukes ofte til mye mer enn de effektivt kan levere, og gir oss enorme bundlestørrelser og treg innlasting.

Vi begynner å se mer satsning på server routing, og eksempler på dette er rammeverk som Astro eller Server Components i Next.

I artikkelen blir det videre spådd mindre hydrering og mer server components og signals for nyåret. Typet JavaScript er kommet for å bli.

Han avslutter med å påpeke at kompleksiteten er større i mange av de nye teknologiene, og at vi frontendutviklere kommer til å få kjørt oss i året som kommer:

"Developer experience expectations have never been so high while the demand on user experience isn’t lessening. So whether you are waiting for the next revolution or living at the bleeding edge, buckle up because you are in for a ride whether you signed up or not."

Interessante prosjekter å følge i 2023

Og hvis du nå nettopp leste forrige avsnitt, og tenker “Oi! Her må jeg henge med på utviklinga!”, så har vi den perfekte oppfølgingsartikkelen for deg.

Første dagen i det nye året kom det nemlig en artikkel om spennende prosjekter å sjekke ut — og (spoiler alert) førsteplassen går til en kandidat som ble namedroppet i forrige artikkel også, nemlig Astro!

"Astro har en litt annerledes frontend-arkitektur som fokuserer på isolering av ulike elementer på nettsiden, med det de kaller Astro-islands. Fordelene skal være mindre javascript, kjøretid og bedre parallellisering. Det er også støtte for å bruke ditt favoritt-komponent-bibliotek (react, svelte, Vue) uavhengig!"
-
ForrigeUke uke 32, 2022

Andre prosjekter som blir nevnt er blant annet Remix, og av bundlere blir vi servert både Turbopack og Bun. Turborepo blir nevnt som et interessant byggesystem, og Tauri dras frem som et alternativ til Electron for desktopapplikasjoner.

Feilmeldingstips

I forrige uke kom vi over et lite tips som vi tenkte å dele villig videre!

Dersom du ønsker å skrive gode feilmeldinger kan du inkludere originalfeilen med cause! Så enkelt, så greit 💃

Native datovelgere 🤦

Vi avslutter denne gangen med en liten rant om datovelgere.

Datovelgere er noe herk. Man kan ofte ikke bruke den native datovelgeren, fordi den ikke er universelt utformet, men det er også utrolig vanskelig å lage en god datovelger selv. Og forresten skal vi helst ikke finne opp datovelgeren på nytt heller.

Denne stakkars redditbrukeren ble så frustrert over Safaris native datovelger at han endte opp med å omgå hele datovelger-problematikken fullstendig ved å bare lage alminnelige inputfelter for dato, måned og år. Kanskje ikke så dumt?

Det var alt vi hadde for 2022! Godt nyttår! 👋 🎆