Utviklere raser – Redis er ikke lenger åpen kildekode

Enkelte som har bidratt til det tidligere åpen kildekodeprosjektet mener Redis ikke lenger har lov til å distribuere koden deres.

Redis er en populær minnebasert "key-value"-database som ofte blir brukt til blant annet caching. Nå annonserer selskapet bak at Redis ikke lenger vil være lisensiert som åpen kildekode under BSD-lisensen.

I stedet vil Redis ha to lisenser – Redis Source Available License (RSALv2) og Server Side Public License (SSPLv1).

I praksis betyr det mange flere begrensninger i hvordan Redis kan brukes. For eksempel må skyleverandører som ønsker å bruke Redis nå ifølge Techcrunch inngå en kommersiell avtale med Redis – noe Microsoft allerede har gjort ifølge pressemeldingen fra Redis.

Selskaper som bygger løsninger som konkurrerer med Redis vil heller ikke kunne bruke nye versjoner av Redis-kildekoden gratis – slik de har kunnet til nå.

Bidragsytere raser mot Redis

Endringene i lisensbetingelsene har fått mange i åpen kildekodemiljøet til å rase mot selskapet etter at de selv har bidratt med kode til prosjektet.

En utvikler skriver i en kommentar under Redis sin pull request at hans bidrag er åpen kildekode under BSD-lisensen, og mener selskapet ikke har lov til å redistribuere eller bruke koden uten de opprinnelige copyright-meldingene og BSD-lisensen.

– Dere må fjerne mine bidrag, forlanger utvikleren.

Om utvikleren har rett og kan kreve dette, må nesten advokater svare på. Men det er ingen underdrivelse å si at mange åpen kildekode-bidragsytere ikke liker at store selskaper først nyter godt av gratis bidrag fra utviklere, for så å endre lisensbetingelser og kommersialisere produktene.

Noe lignende skjedde da HashiCorp i fjor høst endret lisensbetingelser for Terraform.

Kildekoden vil være tilgjengelig

Redis skriver at selv om de endrer lisensen, vil kildekoden fortsatt være gratis tilgjengelig for utviklere, kunder og partnere gjennom det de kaller Redis Community Edition.

– I praksis vil ingenting endre seg for Redis-utviklermiljøet som fortsatt vil kunne nyte godt av lisensiering med vide rammer under den doble lisensen, skriver selskapet.

Men det vil altså ikke lenger være mulig å basere et konkurrerende produkt på nye versjoner av Redis-kildekoden, uten å inngå en lisensavtale.

Her kan du se hvordan YouTube-utvikleren Josh tried coding reagererer. Han jobber selv i selskapet Upstash, som bruker Redis: