Utviklere raser mot Visual Studio-redesign

– Vær så snill, gjør det valgfritt!

Mer luft og bedre bruk av farger skal gjøre ting litt mer oversiktlig og tydelig. Men ikke alle liker de foreslåtte endringene i Visual Studio-designet. 📸: Microsoft
Mer luft og bedre bruk av farger skal gjøre ting litt mer oversiktlig og tydelig. Men ikke alle liker de foreslåtte endringene i Visual Studio-designet. 📸: Microsoft Vis mer

Microsoft har planer om å redesigne brukergrensesnittet i Visual Studio for at det skal bli mer i tråd med designsystemet Microsoft Fluent som brukes i Windows.

De planlagte endringene har imidlertid ikke blitt bare godt tatt imot av utviklere, skriver DevClass.

– Vær så snill, gjør denne sløsingen med verdifull skjermplass valgfri, og ikke bruk den nye stilen som standard, kommenterer en bruker.

Vil ha mindre rot

Microsoft skriver at de har tatt i bruk Fluent-designsystemet i produkter som blant annet Microsoft 365, og at de ønsker å bruke dette også i Visual Studio.

I designforslaget (til høyre) er det mye mer luft i nedtrekksmenyen sammenlignet med dagens design (til venstre). 📸: Microsoft
I designforslaget (til høyre) er det mye mer luft i nedtrekksmenyen sammenlignet med dagens design (til venstre). 📸: Microsoft Vis mer

Ifølge Microsoft har dagens visuelle formspråk for mange begrensninger for mange brukere, og det har heller ikke blitt oppdatert siden Visual Studio 2012.

– Begrensningene inkluderer små og overfylte kontroller som kan være vanskelig å interagere med, visuell støy som gjør det vanskelig å fokusere eller identifisere det aktive området, og inkonsistent tilstandsindikering som distraherer og forvirrer, skriver Microsoft.

Gammelt design til venstre, nytt til høyre. 📸: Microsoft
Gammelt design til venstre, nytt til høyre. 📸: Microsoft Vis mer

Når Microsoft nå fornyer brukergrensesnittet vil de at det skal ligne mer på det man er vant til fra resten av operativsystemet og andre Microsoft-produkter.

De vil også forbedre tilgjengeligheten i brukergrensesnittet ved å justere størrelser, bruke farger mer bevisst for å trekke oppmerksomheten mot aktive områder, og så videre. Og så skal brukergrensesnittet forenkles slik at det tar kortere tid å lære seg det.

Også verktøylinjen har fått mer luft i det nye designet (nederst). Men tar da mer plass. 📸: Microsoft
Også verktøylinjen har fått mer luft i det nye designet (nederst). Men tar da mer plass. 📸: Microsoft Vis mer

– Vi vet at den kognitive belastningen reduseres ved å miminere visuelt rot, noe som ofte oppnås ved å øke mengden "spacing". Vi vet også at utviklere vil ha så mye plass som mulig til kodemiljøet sitt. Det å balansere dette er vanskelig.

Dårlig erfaring med tidligere redesign

I bloggposten viser Microsoft en rekke skjermbilder av endringene de foreslår, og mye av endringene handler om å ha mer luft mellom menyelementer.

Det blir ikke like godt mottatt av alle. Noen sammenligner det med Metro-designet i Windows 8 som brukte masse whitespace – noe designere gjerne liker, men mange utviklere misliker.

– Jeg er en av dem som prøver å fjerne så mye whitespace som mulig. Jeg vil ha alle knappene mine, menyvalg, og så videre så nær hverandre som mulig for å minimere musebevegelsene, sier én bruker ifølge DevClass.

«Jeg er en av dem som prøver å fjerne så mye whitespace som mulig.»

Gjør det heller raskere!

Mange mener Microsoft heller bør jobbe med å forbedre selve Visual Studio, enn å endre brukergrensesnittet. Som å gjøre Visual Studio raskere, fjerne bugs og gjøre det mer stabilt.

Det er likevel mange utviklere som setter pris på de foreslåtte endringene, og mener bedre utheving av faner og et mer luftig design vil gjøre produktet bedre og mer oversiktlig.

– Jeg er veldig spent på dette! Pikseltettheten har gått opp mye de siste 11 årene. Ting ser veldig smått ut, kommenterer én utvikler.

Noen mener også både at brukergrensesnittene i Visual Studio og Visual Studio Code (VS Code) bør bli mer like hverandre, ettersom mange utviklere veksler mellom å bruke disse to.

Microsoft har laget en egen diskusjonstråd der man har mulighet til å komme med tilbakemeldinger og innspill på det nye designet.