Storlansering: .NET 8 og ny Visual Studio klar for nedlasting

Raskere og mye mindre filer - dette er de viktigste nyhetene i .NET 8 og Visual Studio.

Den nye versjonen av Visual Studio Code har fått en masse nye funksjoner som skal gjøre utviklerhverdagen litt enklere. 📸: Microsoft / pexels
Den nye versjonen av Visual Studio Code har fått en masse nye funksjoner som skal gjøre utviklerhverdagen litt enklere. 📸: Microsoft / pexels Vis mer

Microsoft har annonsert den første forhåndsvisnings-versjonen av .NET 8, i tillegg til at de har lansert en større oppdatering til Visual Studio – versjon 17.5. Det skriver DevClass.

.NET 8 er en såkalt Long Term Support (LTS)-versjon, som betyr at den får oppdateringer og gratis support i tre år, mot 18 måneder for andre versjoner.

Ifølge Microsoft kommer den endelige versjonen av .NET 8 i november, mens Visual Studio 17.5 er ferdig nå.

Dette er nytt i .NET8

Listen over nyheter i .NET 8 er lang, men her er noen av de viktigste:

 • Native Ahead-of-Time (AOT)-kompilering har blitt mer effektivt, og for første gang kan man nå kompilere til native macOS-applikasjoner. En viktig forbedring er at apper som kompileres med native AOT blir mye mindre enn tidligere. For eksempel vil en app kompilert for Linux x64 bli på bare 1,84 MB med .NET 8 preview 1, mot 3,76 MB for .NET 7 – altså rundt halvparten. For en Hello world-app i Windows x64 er størrelsen redusert fra 2,85 MB til 1,77 MB.
 • Container-images trenger ikke lenger kjøres som root, noe som er viktig for sikkerheten.
 • Vector-typer og matrix-beregninger er refaktorert for å utnytte maskinvareaksellerasjon.
 • Forbedringer i håndtering av JSON
 • Raskere byggetid

... og mye annet. Du kan lese mer om alle nyhetene i denne temmelig lange bloggposten fra Microsoft.

Nye måter å bygge nettsider på

Det er også en rekke nyheter i ASP.NET.

En av de største nyhetene er Blazor United, som er en ny måte å bruke .NET både på serversiden og i nettleseren. I ASP.NET Core i dag kan du bygge web-baserte brukergrensesnitt på to ulike måter:

 1. MVC & Razor Pages, som er rammeverk som bruker serverside-rendring (SSR) til å dynamisk generere HTML fra serveren som respons på en request.
 2. Blazor, som fokuserer på å håndtere UI-interaksjoner på klienten.
«I .NET 8 jobber vi med å kombinere fordelene med serverside- og klientside-rendring.»

Ifølge Microsoft trenger mange moderne web-apper å bruke en kombinasjon av disse to tilnærmingene, altså både serverside-rendring og klientside-rendring. Det er nettopp det Blazor United skal gjøre. For å gjøre det med .NET i dag kreves det at du bruker flere ulike rammeverk sammen: MVC, Razor Pages og Blazor.

"I .NET 8 jobber vi med å kombinere fordelene med serverside- og klientside-rendring i én enkelt full-stack programmeringsmodell basert på Blazor.", skriver Microsofts Daniel Roth i denne bloggposten, der du kan lese mer om de øvrige nyhetene fra ASP.NET-teamet.

Du kan høre mer om Blazor United i denne videoen:

Her kan du laste ned .NET 8.

Visual Studio 17.5

Sist, men ikke minst, har Microsoft lansert Visual Studio 17.5.

Den nye versjonen skal ifølge Microsoft inneholde en rekke oppdateringer som skal ta bort friksjonen i utviklernes arbeidsflyt, og gjøre det enklere "å bli i sonen" mens du koder.

Nå skal du få mer relevante forslag når du sitter og koder. 📸: Microsoft
Nå skal du få mer relevante forslag når du sitter og koder. 📸: Microsoft Vis mer

Blant nyhetene kan vi nevne:

 • Et nytt alt-i-ett-søk. Med denne kan du søke etter både kode eller funksjonalitet, og du kan refaktorere koden direkte fra søkeresultatene, som for eksempel endre navn på variabler i koden.
 • Enklere oppretting av filer og mapper
 • Intensjonsbaserte forslag. Denne bruker maskinlæring for å forstå strukturen i koden din, og komme med relevante forslag.
 • Bedre ytelse og bedre brukeropplevelse ved redigering av Razor- og C#-kode.

I tillegg til nye funksjoner som skal gjøre arbeidshverdagen for hver enkelt utvikler bedre, er det også mye ny funksjonalitet som skal gjøre livet enklere for utviklingsteam.