Det kontroversielle målet om at «alle offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens (AI) i sin oppgaveløsning innen 2030» står fast. Målet blir gjentatt når regjeringen tirsdag sendte ut et nytt rundskriv om digitalisering.
– Norge skal bli verdens mest digitaliserte land innen 2030. Det skal skje på en trygg og systematisk måte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding.
– Derfor sender jeg i dag et tydelig signal til alle statlige virksomheter om hva som bør prioriteres, fortsetter hun. For første gang er AI omtalt i rundskrivet.
AI dominerende nytt punkt
Selv om det overordna målet er at Norge skal være verdens mest digitaliserte land, er anbefalingene skrevet som noe virksomhetene bør gjøre.
- Virksomheten bør vurdere hvor bruk av AI kan bidra til å utvikle bedre tjenester og løse oppgaver mer effektivt, og sørge for at ansatte har god kjennskap til virksomhetens rutiner for bruk av kunstig intelligens.
- Virksomheten bør ha en plan for bruk av AI for å løse oppgaver mer effektivt, inkludert konkrete tiltak som planlegges iverksatt. Det forventes at virksomheter som har særlige fordeler av teknologien og forutsetninger for å ta den i bruk, iverksetter tiltak allerede i 2025.
- Virksomheten bør forberede seg på hvilken virkning ikrafttredelse av AI-forordningen i Norge har for virksomheten.
Når det gjelder veiledning av hvordan virksomhetene skal levere på bestillingen, blir det vist til Datatilsynets nettsider og Digitaliseringsdirektoratets nettsider.
Tung jublet nylig for at flere statlige virksomheter hadde tatt i bruk AI, men i samme rapport kom det også fram at de samme virksomhetene manglet regler og definerte mål for AI-bruken.

Det offentlige mangler regler og mål ved AI-bruk
Ber virksomheter forberede seg
Det blir også påpekt at det må gjøres tilstrekkelige analyser av personvernrisikoen ved bruk av nettbaserte analyseverktøy som sporer brukerne.
Derfor blir det underskreket at offentlige virksomheter må sørge for at de kjøper digitale løsninger som møter kravene om innebygget personvern.
I rundskrivet er det også tatt høyde for at Norge skal innføre EUs regelverk for deling av data, og virksomheter blir bedt om å sette seg inn i hva dette vil innebære for dem.
