Det er vel knapt noen i Norge som ikke er blitt kjent med netthandelgiganten Temu i løpet av de siste par årene, på godt og vondt.
Blinkende reklamer, "ekstreme tilbud" og gamification av handleopplevelsen har bidratt til at det kommer 11 millioner Temu-pakker til Norge i året, ifølge Virke-tall gjengitt hos E24.
Så hva skjer hvis du kjøper domenet Temu.no?
Vel, da klager giganten deg inn for norske Domeneklagenemnda!
Godt etablert merkevare
Rent formelt er det irske Whaleco Technology Limited, ett av selskapene som drifter Temu, som har klaget inn en liten norsk aktør for nemnda. For enkelhets skyld vil vi omtale dem som Temu i fortsettelsen.
- Temu.com har vært tilgjengelig for norske kunder siden september 2023, men har også vært aktivt internasjonalt siden september 2022.
- Temu påpeker i nemndas avgjørelse at merkevaren deres er godt kjent som netthandelsplattform, og at de siden november 2023 har hatt internasjonal varemerkegodkjenning innen ulike klasser som er relevant for netthandel.
- De er helt klare i anklagen om at den norske aktøren har registrert domenet i «ond tro». Dette er en forutsetning for at nemnda skal kunne fradømme noen et domene.

Kamp om norske Amiga-domener: «Sjokk og vantro»
Domene-hai
Temu.no ble først registrert 2. oktober 2024. Temu mener de da allerede hadde gått etablerte rettigheter til Temu-navnet.
Temu påpeker også at den norske virksomheten har registrert andre domenenavn, som kan kobles til kjente merkevarer. Disse blir kun brukt til å vise pay-per-click-reklame.
Ifølge Temu er dette gjort for å dra urimelig fordel av at domene ligner kjente merkevarer, enten ved å økonomisk vinning fra internettrafikk eller ved å selge domenene til klager.
I klagen trekker også Temu fram eksempler på tidligere kjennelser i Domeneklagenemnda, for eksempel klagen rundt collectia.no, der det er konkludert med at registrering av domenet er gjort i ond tro.

Parti må gi fra seg domene – ville starte «kryptobank»
Hevder de gjør Temu en tjeneste
Den norske aktøren hevder på sin side at dette slettes ikke er gjort i ond tro, men at de derimot gjør Temu en tjeneste – ved å sende trafikken videre til Temu.com.
De påpeker at dette blir gjort ved hjelp av en løsning fra siteplug.com, som skal ha fått de nødvendige godkjenningene fra Temu for å omdirigere trafikk fra ulike domener.
– Domenet brukes følgelig ikke til kommersielle formål som på noe måte kan skade Temu sin merkevare, hevder den norske aktøren ifølge nemndas kjennelse.
Men som kode24 tidligere har omtalt - det å «skulle gjøre noen en tjeneste», er sjeldent et godt argument i denne nemnda.

Eks-ansatt snappa opp domene: «Holdt det av for dem»
Får ikke registrere domenet
Domeneklagenemnda landet, neppe overraskende, på at Temu har rett i at de er en etablert merkevare, og at de har rettigheter til varemerket også i Norge.
Det påpekes at den norske aktøren må ha vært kjent med Temus rettigheter til navnet, og nemnda mener derfor at kravet til ond tro også er oppfylt.
Under normale omstendigheter ville dette ført til en konklusjon om at den norske aktøren måtte gitt domenet til Temu – men!
I regelverket for .no-domener ligger det en begrensning, som gjør at utenlandske selskaper ikke kan være innehavere av domenenavn under .no.
Dette gjør at Temu må finne og utpeke en norsk virksomhet, som kan stå som innehaver av domenet for seg. Temu har fått en frist på 15 virkedager til å få det til, fra og med 5. mai.
