I årets første sak i Domeneklagenemnda har kommunikasjonsbyrået TIBE Oslo klaget inn en tidligere ansatt i samme konsern for å få ta over et domene.
Bakteppet består av permitteringer, ubetalte regninger, konkurser og nyetableringer.
Den innklagede hevder å ha vært innstilt på å vise «godvilje», mens TIBE mener det handler om «ond tro» og et økonomisk motiv.
Viser til negativ relasjon
Striden kan spores mer enn tre år tilbake. Da gikk TIBE Drammen konkurs.
- Dette hadde først vært arbeidsplassen, og senere oppdragsgiver for selskapet til den eks-ansatte, etter at hen ble permittert.
- Vedkommende hadde også en ubetalt faktura ovenfor selskapet som hadde gått konkurs.
- I mai 2022 ble selskapet TIBE Oslo registrert.
- I underkant av tre uker senere kjøpte den eks-ansatte domenet tibeoslo.no.
– Permitteringen sammen med den ikke-betalte fakturaen var med på å gjøre relasjonen til den ansatte negativ, er det gjengitt fra TIBE Oslos klage.
De mener derfor at det er naturlig å tenke at kjøpet er gjort i ond tro, altså for å ramme dem, eller oppnå egen økonomisk vinning.

Parti må gi fra seg domene – ville starte «kryptobank»
Ville oppnå «godvilje»
Den eks-ansatte legger heller ikke skjul på at det er en sammenheng mellom domenekjøpet og den utestående fakturaen.
Det var i forbindelse med oppgjør av konkursboet etter TIBE Drammen at de så at TIBE Oslo var registrert, bekrefter de i sitt svar. De hadde derimot ikke kjøpt domenet.
– Klagemotparten tenkte at ved å vise litt «godvilje» mot TIBE-systemet, kunne klagemotparten få litt godvilje tilbake ved at de ønsket å gjøre opp for seg, når klagemotparten holdt av domenet for dem, gjengis det i kjennelsen.
Den eks-ansatte skal ha ønsket å overføre domenet med en gang TIBE tok kontakt, uten at dette skjedde. Hen påstår at det handler om at det hele var glemt, og at det ikke skal ha vært noen baktanker bak kjøpet.

Satte bort ansvaret – mistet domenet de brukte i reklame
Som tatt fra regelboka
Det er to kriterier som må innfris for å få medhold i klagen hos Domeneklagenemnda.
- Det første er at du har rett til navnet, og i TIBE Oslos-tilfellet er navnet identisk med domenenavnet. Nemnda mener derfor at de har dokumentert rett på navnet.
- Det andre kriteriet er altså at det hele er gjort i ond tro.
Nemnda viser til at målet til den eks-ansatte var at TIBE skulle ønske å «vise litt godvilje» og «ønske å gjøre opp for seg» knyttet til konkursen i TIBE Drammen, uten å ha noen plikt på seg til å betale den utestående fakturaen.
De mener derfor at domenet er kjøpt, for å selges tilbake til TIBE. Dette er ett av eksemplene på ond tro som er angitt i regelverket. Nemnda mener på denne bakgrunn at klagemotparten registrerte domenenavnet i ond tro.
