En ny utvikling kan gi et flertall i Stortinget for å utrede alternativer til det omstridte journalsystemet Helseplattformen – mot regjeringens vilje.
Tirsdag skal Stortinget stemme over flere forslag som omhandler det sterkt kritiserte journalsystemet til Helse Midt-Norge.
Og hvis vi skal tro på signalene fra partiene, kan det gå mot en skroting av journalsystemet.
Vil vite om skroting er mulig
Et flertall bestående av alle partiene, utenom Arbeiderpartiet og Høyre, ser nå ut til å samle seg rundt to forslag om å utrede Helseplattformen:
- Det ene forslaget går ut på at regjeringen må sette i gang analyser av konsekvensene ved å heve kontrakten og avvikle Helseplattformen, målt opp mot å videreføre systemet.
- Det andre forslaget ber regjeringen om å utrede alternativer til journalsystemet.

Helseplattformen totalslaktet – nå tar de selvkritikk
Nye Frp-signaler
Begge forslagene er fremmet av SV i helse- og omsorgskomiteen på tinget.
Under behandlingen fikk de støtte av Senterpartiet, SV, Rødt, KrF og Pasientfokus.
Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet stilte seg imot.
Søndag kom det derimot nye signaler fra Frp-leder Sylvi Listhaug overfor Trønder-Avisa. De kan komme til å stille seg bak forslagene.
– Det er ganske skremmende å se den effekten som Helseplattformen har på helsetjenestene, sier Listhaug.

90 millioner til helseteknologi: «Må tørre å prøve nye ting!»
Hoksrud: – Er nok på vei dit
Helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp, sier følgende til NTB:
– Vi vurderer å støtte det, og er nok på vei dit.
Frp har fremmet sitt eget forslag om å starte prosessen med å bytte ut Helseplattformen og avsette styret i Helse Midt-Norge, men får ikke flertall for dette.
I stedet vurderer de derfor å gå sammen med de andre partiene om utredningsforslaget.
– Vi vurderer veldig sterkt å gå inn for det. Det er jo et skritt i retning for vårt opprinnelige forslag. Vi er for alt som kan hjelpe til for å stoppe galskapen som er nå, sier Hoksrud.

Krisestøtte etter ny plattform: «Jeg er bekymra»
SV: – Pasientene taper
Det var SV som fremmet forslagene som nå kan få flertall.
– Jeg er glad for å høre at flere av partiene på Stortinget har samlet seg bak forslaget vårt, sier helsepolitisk talsperson Mariann Hussain til NTB.
Hun mener at det er pasientene som taper så lenge det ikke finnes noen langsiktig plan om å avvikle Helseplattformen.
– Høyre og Arbeiderpartiet må slutte å peke på hverandre og ta ansvar for det uføret de har brakt sykehusene i Midt-Norge inn i, sier Hussain.

Klarte ikke å fikse feil – innføres likevel
MDG og Venstre er med
Selv med Frp på laget, må også Venstre, MDG og den uavhengige representanten Christian Tybring Gjedde støtte forslaget. Da vil det bli et knappest mulig flertall på 85 mandater i Stortinget.
– Vi kommer til å støtte forslagene. Det som er avdekket rundt Helseplattformen er så alvorlig at vi ikke kan godta den passiviteten som forrige og nåværende helseminister har vist i saken, sier Venstres Alfred Bjørlo til NTB.
Også MDG opplyser til NTB at de stiller seg bak. Førstekandidat Jonas Ali Ghanizadeh for MDG i Sør-Trøndelag, sier at Helseplattformen har vært en katastrofe for hele regionen.
– Det er helt nødvendig å få på plass mer informasjon om alternativer og kostnadene ved å fortsette bruken av Helseplattformen. Vi kan ikke risikere å kaste bort enda mer penger på dette systemet kun fordi vi allerede har brukt milliarder, sier han til NTB.
Dermed er det til syvende og sist 84 representanter som har signalisert at de ønsker å støtte forslagene. Det gjør at den tidligere FRP-politikeren Tybring-Gjedde vil kunne bli avgjørende, med mindre andre politikere overrasker.

Helseplattformen avslørte hemmelige adresser
– Økt risiko
Helseplattformen, som til nå kostet over 6 milliarder kroner, har fått mye kritikk, blant annet av de ansatte på sykehusene.
Statsforvalteren har koblet dødsfall direkte til Helseplattformen, og Helsetilsynet har konkludert med at systemet har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen.
Også Riksrevisjonen har kritisert prosessen rundt Helseplattformen for svak styring, manglende helhetlige risikovurderinger og fravær av tilstrekkelige tiltak for å redusere kjent risiko.
