Stor vekst i angrep på nordmenn. Gjett hvem som får skylda

– De kriminelle kan effektivisere angrepene sine med AI, mener Telenor-direktøren, som ser kraftig vekst.

Administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge.
Administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge. Vis mer

I løpet av årets tre første måneder stoppet Telenor over 500 millioner forsøk på digital kriminalitet mot nordmenn, opplyser selskapet.

Dette er en markant økning fra det foregående kvartalet, skriver Telenor i en pressemelding.

– Dette er heldigvis forsøk som vi har stanset før de kan gjøre skade, men de enorme tallene sier noe om hvilket alvorlig og økende samfunnsproblem dette er, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge.

Kriminelle nettverk

– De som driver med denne type nettkriminalitet, er godt organiserte kriminelle nettverk som har kompetanse og ressurser til å gjennomføre sofistikerte angrep i stor skala,

Selskapets sikkerhetsfiltre, som deres kunder har tilgang til, blokkerte 494 millioner forsøk på nettkriminalitet fra januar til mars, og de fleste blokkeringene ble gjort mot allerede kjente svindelsider. Svært mange av blokkeringene gjelder phishing og kryptoutvinning.

Blokkeringer av svindelforsøk via anrop og SMS lå på henholdsvis 11,1 millioner og 17,7 millioner, opplyser Telenor.

Jada, AI har noe å si

AI skal, som vanlig, ha noe å gjøre med utviklingen.

– Med generativ AI, som ChatGPT og andre språkmodeller, kan man raskt få kunnskap om organisasjoner, få hjelp til å utforme meldinger og e-poster med godt språk, få skreddersydde tekster til spesifikke målgrupper og så videre, avslutter Engebretsen.

– De kriminelle kan dermed effektivisere angrepene sine. Vi ser også at kriminelle nettverk kjøper opp annonseplass i sosiale medier og Google-søk for å få spredt lenker og nettsider i stor skala.