Slik skal Oracles nye kode­assistent bli Java-utviklernes favoritt

Planlegger en konkurrent til GitHub Copilot, optimalisert for Java-, SQL- og Oracle Cloud Infrastructure-baserte applikasjoner.

Andre kodeassistenter er ikke gode nok på Java og SQL, hevder Oracle – og lanserer sin egen kodeassistent. 📸: NTB / Shutterstock
Andre kodeassistenter er ikke gode nok på Java og SQL, hevder Oracle – og lanserer sin egen kodeassistent. 📸: NTB / Shutterstock Vis mer

Oracle har annonsert planer om en ny AI-basert kodeassistent à la GitHub Copilot og Google Gemini Code Assist.

Oracle Code Assist er drevet av store språkmodeller som kjører på Oracle Cloud Infrastructure (OCI) og er optimalisert for Java, SQL og applikasjonsutvikling nettopp OCI.

På spørsmål fra nettstedet DevClass om hvorfor Oracle går inn i et marked med så mange aktører, svarer Oracles "VP of Product Marketing" Vijay Kumar at AI-kodeassistenten de lager, i motsetning til andre, skal være fintunet og optimalisert på ting Oracle har ekspertise på – som nettopp Java og databaser.

Produktsjef Aanand Krishan i Oracle legger til at mange av selskapets kunder har fortalt dem at eksisterende verktøy ikke er gode nok. Blant annet skal de slite med Oracle SQL i NetSuite SuiteScript.

VS Code- og JetBrains-tillegg

Selv om Oracle Code Assist er optimalisert for Java, skal den også være laget for å kunne brukes til å oppdatere, oppgradere og refaktorere kode skrevet i de fleste moderne programmeringsspråk.

Oracle Code Assist vil komme som plugins for JetBrains IntelliJ IDEA og Microsoft Visual Studio Code, og etter hvert også andre editorer.

– Utviklere vil kunne bruke Oracle Code Assist til å raskt oppgradere hele Java-applikasjoner til nye versjoner, skriver Arnal Dayaratna i analyseselskapet IDC i Oracles pressemelding.

Oracle Code Assist kan automatisk generere kode for deg. 📸: Oracle
Oracle Code Assist kan automatisk generere kode for deg. 📸: Oracle Vis mer

I likhet med GitHub Copilot vil Oracle Code Assist kunne foreslå kode og fullføre kodesnutter etter hvert som du skriver. Du vil også kunne få forklart kode, laget kommentarer til koden eller autogenerert tester.

En innebygget chat-funksjon lar deg i tillegg stille spørsmål om alt mulig koderelatert.

Spør om alt mulig koderelatert i den innebygde chaten. 📸: Oracle
Spør om alt mulig koderelatert i den innebygde chaten. 📸: Oracle Vis mer

Brukes internt

Oracle sier ingenting om når Oracle Code Assist blir tilgjengelig, annet enn "den skal etter planen bli tilgjengelig for Oracle-kunder i fremtiden".

Utviklere i selskapet bruker imidlertid AI-verktøyet selv internt for å bygge nye tjenester og produkter.

Hva prisen blir er også foreløpig uvisst.