Slår sammen rammeverk – Angular blir «Wangular»

Google lanserte fusjon med sitt Wiz-rammeverk på Angular-konferansen NG Conf 2024. – Største endring hittil, sier Theo Browne.

Angular og Wiz har hver sine fordeler, nå skal Google prøve å kombinere det beste fra begge rammeverkene. 📸: Skjermbilde fra YouTube / NG Conf
Angular og Wiz har hver sine fordeler, nå skal Google prøve å kombinere det beste fra begge rammeverkene. 📸: Skjermbilde fra YouTube / NG Conf Vis mer

Denne uken går den store Angular-konferansen NG Conf 2024 av stabelen i Salt Lake City i USA, og i åpningskeynoten annonserte Angular-teamet noen temmelig store endringer for Angular:

Angular slås nemlig sammen med et annet JavaScript-rammeverk fra Google som antagelig få har hørt om: Wiz.

YouTube-profilen Theo Browne går så langt som å si at dette er den største endringen i Angular noensinne.

Google-rammeverk brukt "overalt"

Hvis du ikke har hørt om Wiz, er du antagelig ikke alene.

  • Wiz er et JavaScript-rammeverk som brukes internt hos Google, og som brukes i blant annet Google-søk, GMail, Google Photos, YouTube og mye mer.
  • Rammeverket ble skrevet for mer enn ti år siden av Malte Ubl. Han jobbet da i Google og er nå CTO hos Vercel. For et par år siden skrev han i en bloggpost at han skulle ønske han hadde opensourcet Wiz, men at han den gangen ikke helt forstod hvor kraftig og unikt rammeverket var.

Google har altså både stått bak Angular-rammeverket, samtidig som de også har brukt et annet rammeverk internt til mange av sine egne tjenester.

Ifølge JavaScript-nyhetsbrevet Bytes begynte både Angular- og Wiz-teamene i fjor å jobbe med å ta i bruk signals i sine respektive rammeverk. De delte blant annet kode og samarbeidet med mål om å ta i bruk signals gjennom Wiz og Angular i YouTube. Før de nå altså fant ut at det kanskje var like greit å kombinere de to rammeverkene til ett.

Såvidt vi forstår er det Angular som er rammeverket som vil bestå, men med det beste fra Wiz under panseret.

Og bare så det er klart: Selv om Wangular kunne vært et kult navn på det nye sammenslåtte rammeverket, så avvises det av Google. Det skal fortsatt være Angular, bare litt bedre.

"Wangular" brukes i YouTube

Googles Sarah Drasner, som er "Director of Engineering" i Google, skriver på X at det å slå sammen Wiz og Angular betyr at Google satser kraftig på Angular.

– Det å slå sammen to rammeverk er komplekst, som dere kan forestille dere. Men arbeidet er allerede i gang. Angular Signals som du har sett dem driver nå Wiz, og produkter som YouTube, skriver Drasner på X.

Ifølge Bytes er hele YouTube på mobil nå drevet av Angular + Wiz-signaler, noe som skal ha gitt mye bedre ytelse, spesielt på mindre kraftige mobiltelefoner. Skiftet skal også ha gitt andre fordeler, som at koden er enklere å vedlikeholde.

Her kan du se Theo Browns reaksjon på nyheten:

Og hvis du har lyst til å se hele åpningskeynoten fra NG Conf 2024, kan du se den her: