Vi skrev forrige uke om Hanne Grydeland i Sildre AS, som oppdaget at Forskningsrådet varslet tre måneders nedetid på søknadsskjemaet til Skattefunn – en ordning der bedrifter kan søke om støtte til innovasjonsprosjekter.
Nedetiden var begrunnet med innføring av en ny søknadsportal, og at de ikke ønsket å få inn søknader i to ulike systemer. Som en midlertidig ordning ville Forskningsrådet gjøre det nye søknadsskjemaet tilgjengelig som PDF eller lignende, slik at søkerne hadde mulighet til å forberede seg og gjøre seg kjent med det nye skjemaet.
Bytter ut webskjema med PDF for å oppdatere: – Det henger ikke på greip!
Etter at kode24 skrev om dette, har Forskningsrådet snudd. Dette er meldingen som nå møter de som besøker skattefunn.no:
"Vi innfører et nytt og enklere søknadssystem for SkatteFUNN fra og med 1. august 2023. Det vil være mulig å benytte gjeldende søknadsskjema frem til nytt søknadssystem blir lansert."
«Dette har mye å si for veldig mange bedrifter.»
– Kudos til Forskningsrådet
Grydeland synes det er veldig bra at Forskningsrådet nå har snudd. Hun mener en nedetid i søknadsskjemaet på tre måneder ikke henger på greip.
"Kudos til Forskningsrådet som gjør om på en beslutning, og hurra for alle bedrifter som nå også kan sende inn SkatteFUNN-søknader i mai, juni og juli" skriver Grydeland på LinkedIn.
Til kode24 utdyper hun:
– Det er kjempebra at SkatteFUNN har snudd og holder søknadsskjemaet åpent i hele søkerperioden! Dette har mye å si for veldig mange bedrifter som skal i gang med innovasjonsprosjekter i år.
- Jeg våkner fortsatt og tenker jeg er verdens verste utvikler
Burde vurdert konsekvensene først
Forskningsrådet skriver i en e-post til kode24 at de ønsker at innføringen av ny saksbehandlingsløsning skal påvirke brukerne av SkatteFUNN så lite som mulig. Derfor har de sett nærmere på flere ulike løsninger.
– Vi har nå funnet en løsning som gjør det mulig for søkere å sende inn søknader som normalt fram til 1. august, da vi planlegger å åpne det nye systemet, forteller Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for Innovasjon i næringsliv og offentlig sektor i Forskningsrådet, til kode24.
Grydeland mener imidlertid at det beste for bedriftene hadde vært om Forskningsrådet ikke vinglet slik de gjorde – og lot være å først si at de skulle stenge skjemaet i tre måneder.
– Derfor håper jeg Forskningsrådet lærer av denne saken og dokumenterer at de faktisk har vurdert konsekvensene for søkerne før de gjør store endringer i søknadsprosesser, sier Grydeland.