Sjekk resultatene fra State of CSS 2021

Firefox ligger hakk i hælene på Chrome når det gjelder testing.

Resultatene fra State of CSS 2021 er ute. 📸: 2021.stateofcss.com
Resultatene fra State of CSS 2021 er ute. 📸: 2021.stateofcss.com Vis mer

Resultatene fra den årlige spørreundersøkelsen om bruk av CSS er ute. Undersøkelsen gikk fra 5. oktober til 2. november, og samlet inn over 8000 svar.

Selve undersøkelsen står den fransk/japanske-utvikleren og designeren Sacha Greif for, som også driver spørreundersøkelsen State of JavaScript. Greif sier på resultat-nettsiden at målet med undersøkelsen er å identifisere kommende trenger i webutvikler-økosystemet.

Og undersøkelsen gir noen indikasjoner på hva som kan skje fremover. Blant annet med Firefox og Chrome.

Firefox hakk i hælene på Chrome

Tar man en titt på hvilke utviklermiljøer CSS-utviklere tester CSSen sin i, er det nemlig bare ti prosentpoeng som skiller Chrome (73.8 prosent) og Firefox (63.1 prosent).

Noe som tyder på at CSS-utviklere fortsatt synes Firefox er viktig å støtte.

Norske nettlesere som Opera og Vivaldi må nøye seg med jumboplasser, begge under 2 prosent. Selv den hypede utvikler-fokuserte nettleseren Brave synes ikke CSS-gjengen det er noe vits i å teste på. Kun 8.4 prosent av de spurte sier de tester med den.

Forøvrig sier nesten 80 prosent at de tester CSS-en sin på desktop, mens kun halvparten sier de har testet stilingen sin på en tablet. Kan det tyde på at tablet ikke er så viktig for CSS-utviklere i 2021?

Styled Components er sjefen i klassen

Når det gjelder CSS verktøy er det ingen som slår det React og React Native-baserte Styled Components. Over 80 prosent sier de har biblioteket i sin portefølje.

Det som kanskje er forbausende er at kun 50 prosent sier de bruker veteranen SASS. Nøyaktig like mange sier de bruker nykommeren Tailwind CSS.

Det er derimot ikke Styled Components som er CSS-in-JS-rammeverket utviklere sier de er mest fornøyd med (77 prosent). Den æren går til TypeScript-baserte Vanilla-extract, som hele 87 prosent sier de digger.

Bruker moderne CSS

Om du ikke har kastet deg på moderne CSS som calc()-funksjonen henger du etter. Over 90 prosent sier nemlig at de har brukt den i 2021. Bruken av CSS-variabler har også blitt mainstream, da over 80 prosent sier de bruker det.

CSS variabler kan brukes til så mangt. For eksempel til å gjøre dagens kodeord "darkmode" usynlig.

Flexbox brukes av over 90 prosent av de spurte utviklerne, mens CSS Grid ligger på godt over 80 prosent.

Det er derimot ikke all CSS-funksjonalitet utviklere har latt seg lokke av ennå. Kun 30 prosent sier de har brukt CSS Scroll Snap for å styre hvordan skrolling oppfører seg. Den nye teknologien Houdini, som skal la deg styre CSS fra JavaScript, har heller ikke folk fått øynene opp for i 2021.

Undersøk selv

State of CSS 2021-undersøkelsen er rett og slett proppfull av all slags data om CSS-bruk i året som gikk. Du får blant annet svar på om utviklere synes CSS er vanskelig å lære, om folk faktisk liker å skrive CSS, og hvordan de går frem for å lære seg CSS.

Hint: Det er ikke Boot Camps.

Du får også vite hvilken nettside CSS-utviklere går til når de sitter fast.

Så ta et dypdykk i resultatene selv!