Se Selbekks favoritt-foredrag fra React Norway 2022-konferansen

- Alt i alt var jeg veldig imponert over nivået, skriver Kristofer Giltvedt Selbekk.

React Norway-konferansen i Larvik gikk nylig av stabelen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
React Norway-konferansen i Larvik gikk nylig av stabelen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette var uken for vonde nyheter 😢, flotte folk 🫂 og kjærlighet for alle. Måtte kjærligheten alltid vinne 🏳️🌈.

Også skjedde det no litt hyggeligere greier i Larvik, som jeg tenkte vi kunne fokusere på i denne ukens ForrigeUke! ⚛️

React Norway 2022 gikk av stabelen! Det er vanskelig å holde en artikkelserie om frontend tomt for React-konferanser på helt vanlige uker, så når det skjer en i bakgården vår, så blir det litt ekstra.

Jeg hadde gleden av å være med både som deltaker og foredragsholder, og tenkte å bruke denne anledningen til å gi en liten recap av de mest interessante presentasjonene – og teknologiene bak.

(kode24 kan dessverre ikke bygge inn videoer som starter på et gitt tidspunkt, slik ForrigeUke har på Bekk sin blogg, men du finner alle talene som omtales i videoen under, også lenker vi til riktig tidspunkt i teksten.)

Join us for the React Norway 2022 conference, hosted in the beautiful seaside town of Larvik, Norway on June 24th! Timestamps: 17:15 - Intro 19:30 - Sébastien Morel - Welcome 29:50 - Colby Fayock - Engaging eCommerce with the Visual Web 57:54 - Matěj Horák - Frontend devs, don’t talk to backend like that! 1:08:27 - Atila Fassina - Optimistic Web 2... Vis mer

The optimistic web

Atila Fassina holdt en fascinerende presentasjon om hvordan du kan bruke rammeverket Remix til å implementere det man kaller optimistiske brukergrensesnitt — brukergrensesnitt som “later som” at ting går bra på serversiden, før de egentlig har fått svar.

Optimistiske brukergrensesnitt har vært populære lenge, men det er først gjennom rammeverk som Remix at det har blitt tilgjengeliggjort for flere. Atila gjorde en god jobb med å presentere hvordan man fikk det til — og var en grepa kar etterpå.

Partial hydration in Astro and Next.js

Den neste ut i rekken av talks var Head of Engineering hos Crystallize – Håkon Krogh. Han pratet om hvordan man får ned den såkalte “Time to Interactive”-metrikken — nemlig hvor lang tid det tar før nettsiden din er oppe og kjøre.

Han sammenlignet mer kjente rammeverk som Next.js og Remix, før han introduserte Astro — et ganske nytt rammeverk for meg. Det er en statisk sidegenerator som bruker såkalt partial hydration for å minimere mengden JavaScript som blir sendt til nettleseren. Håkon forklarte det litt som om det oppstod JavaScript-øyer i en ellers statisk HTML-verden — et pent malt bilde.

Og det funker! I følge presentasjonen hans fikk han ned tiden fra et halvt sekund til rundt 10 millisekunder — uten så veldig mye dramatikk. Det synes i alle fall jeg var imponerende!

Crystallize er forøvrig hovedsponsoren og initiativtakeren bak React Norway. De var et nytt navn for meg, men er en headless e-handelsplattform. Det så ganske kult ut i demoene jeg så!

Johannes Brodwall - "en av IT-bransjens virkelige ringrever". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Johannes Brodwall - "en av IT-bransjens virkelige ringrever". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Client-side code generation with OpenAPI

Neste på scenen var ingen ringere enn Sopra Sterias egne Johannes Brodwall. Johannes er en av IT-bransjens virkelige ringrever, og er ofte ute og lufter mer eller mindre kontroversielle ting på internett. Hyggelig er han og.

På React Norway pratet han derimot om noe litt mer kjent – nemlig OpenAPI-specen, og hvordan du kan bruke den til å generere typer og API-klienter basert på APIet ditt. Måten han gikk frem på for å løse de utfordringene var ganske imponerende, med egenlagde custom templates for OpenAPI-CLIen og greier. Og masse gode dad jokes.

The Road to Intl.MessageFormat

Eemeli Aro er ikke bare en finsk kar i cowboyhatt – han sitter også på komitéer i The Unicode Consortium, deltar i TC39 og jobber som utvikler i Mozilla. Han har brukt mye av tiden sin den siste tiden på å “løse” lokalisering, eller internasjonalisering om du vil, på tvers av internett.

Han prata litt om hvor langt det er kommet i arbeidet med å lage en felles standard for internasjonalisering på tvers av teknologier, og hvordan JavaScript-implementasjonen – Intl.MessageFormat – ligger an i løypa. Skikkelig interessant arbeid jeg ikke hadde fått med meg at ble jobbet med.

A practical introduction to web encryption

Benedicte Raae er en av mine favorittfolk på Twitter. Hun er morsom, utvikler Gatsby-plugins med mannen sin, og har live-streams med dattern sin hver uke.

På React Norway delte hun litt hun hadde lært seg om kryptografi-APIene i nettleseren, som viste seg å være ganske kul teknologi!

Visste du for eksempel at du kan både generere og utlede kryptografiske nøkler rett i nettleseren? Og lagre dem der, slik at du kan lage faktisk ende-til-ende kryptert informasjon uten å sende nøkkelen til en tredjepart i det hele tatt?

Dette var nyheter for meg i alle fall – men jeg skal ta meg bryet å lese gjennom MDN-sidene og kryptere i vei ved neste anledning. Stilig og interessant var det uansett.

Building Human-Centered Documentation with React

Den neste på scenen var en av mine favoritt-foredragsholdere – den alltid like energirike Tejas Kumar. Han jobber for tiden med Xata – en ny databasetilbyder som skryter på seg å ha den beste utvikleropplevelsen av alle databaser. Og om man skulle tro demoene vi så, så stemmer nok det!

Tejas tok oss med på en diskusjon rundt dokumentasjon og hva som skal til for at en dokumentasjonsside er en god dokumentasjonsside. Den skal være rask, oppdatert og slagkraftig, visstnok – som jo definitivt høres ut som gode kvaliteter. Det var en veldig underholdende presentasjon, full av morsomme anekdoter, avsporinger og bare en ektefølte glede for dokumentasjon.

Goodbye, useEffect

Den siste talken var fra ingen ringere enn Stately-sjef og XState-maintainer David Khourshid (bedre kjent som davidkpiano), som leverte en hard kritikk mot den mest klønete hooken i React — useEffect.

David argumenterte for at man egentlig ikke trenger useEffect til noe særlig – og i alle fall ikke til mesteparten av det den blir brukt til i dag. Istedet argumenterte han for at man kunne flytte logikken til event handlers, state machines (jeg så den komme) eller til rammeverk som Remix og Next.

Veldig kul og underholdende presentasjon dette også.

Alt i alt var jeg veldig imponert over nivået over både foredragsholdere. Det var noen foredrag som jeg muligens følte var litt off i forhold til tematikken, men siden innholdet uansett var interessant for både meg og mange andre i publikum, var det kanskje greit uansett. Og det å legge konferansen til Farris Bad – attpåtil på årets så langt varmeste dag – var definitivt et smart move.

Takk for en flott konferanse Larvik — jeg gleder meg til neste år.