Sånn programmerte man på Altair, uten tastatur eller skjerm

Gamle PC-er, det kjipe jobbmarkedet, Mario-hacking, chip-musikk og nyttårsforsetter i ukas Lørdagsgodt.

Ho, ho, ho - good juuul! Dette er ikke julenissen altså, det er bare meg, det er bare på lat, som min datter pleier å si.

Men selv om jeg ikke har en striesekk full av gaver til deg, har jeg en godtepose full av ukas Lørdagsgodt!

Jeg er mutters alene i redaksjonen denne romjula, men da har jeg til gjengjeld fått sett endel på Youtube, så det er null stress i nissedress.

Koding på Altair 🤯

Jeg leser jo Hackers-boka for tida, og har kommet til kapitellet om Altair, som ofte går for å være den aller første datamaskinen folk faktisk hadde råd til.

En ting jeg synes boka er dårlig til å forklare meg, er hvordan den faktisk funka. For 70-tallets nerdehelter programmerer jo på den, samtidig som de hverken har skjerm eller tastatur.

YouTube er som vanlig stedet å lete! Her kan du se historien til maskina og hvordan en fyr programmerer både matematikk og musikk, ved hjelp av en haug brytere og blinkende lamper. Gud bedre, så glad jeg er for at vi slipper dette.

Super Mario-hacking 🍄

Jeg spiller Super Mario Wonder på den sakteste måten mulig; sammen med min tre år gamle datter. Andre spiller den på den raskeste måten mulig; som speedrunning.

Å se hvordan verdens speedrunnere jobber, for ja det må faktisk kalles jobbing, er fascinerende. Målet deres er alltid å finne feil utviklerne gjorde, som de kan utnytte, for å raskest mulig komme seg gjennom spillet.

Og i dette tilfellet, kanskje ikke så overraskende for oss utviklere, har de funnet en hel del.

Gremlins chiptune 🥰

Jeg har sett så sjukt mange sjukt dårlige julefilmer i jula. For de finnes det mange av. Den beste hittil er My Norwegian Holliday, for den er så sjuuukt dårlig at det er gøy, men jeg prøver fortsatt å overbevise kona mi om å se Gremlins med meg.

Inntil videre trøster jeg meg med den nye låta til favoritt-chip-musiker LukHash. Som du forøvrig bør sjekke ut pronto på både Spotify og YouTube om du ikke kjenner til han fra før.

Det kjipe jobbmarkedet 💸

Det har vært et ganske kjipt år for mange utviklere, både her i Norge og verden forøvrig. Flere har sparka og permittert utviklere, nyutdanna utviklere sliter med å få seg jobb, og aktører som kode24 blir ikke akkurat flomma ned av stillingsannonser.

Så hva er det egentlig som foregår? Og hva skal man gjøre for å sikre seg en jobb i våre dager? Theo har som vanlig noen smarte tanker, blant annet om hvor dyrt det faktisk er å ha utviklere ansatt, kanskje spesielt i USA, hvor lønningene kan være enda høyere enn her i Norge.

Nytt år, ny meg! 💪

Tror du søren ikke det er nyttårsaften denne helga, a? Tror du søren ikke det er 2024 om typ to dager, a? Det er det søren meg.

Og jeg skal søren meg begynne å trene igjen, og ta av noen kilo før jeg står på den kode24-dagen-scena igjen, og komme i gang med det dumme hobbyprosjektet mitt, og slutte å snuse igjen, og...

Glem det.