Protesterer mot AI i årets 1. mai-tog: «Skurke-teknologi!»

– Først og fremst krever vi at det offentlige Norge, redaktører og forlag drar i bremsen, sier Flu Hartberg om parolen.

Fra et banner-verksted på Grafill sine lokaler, noen dager før 1. mai-toget skal gå gjennom Oslos gater. 📸: Privat
Fra et banner-verksted på Grafill sine lokaler, noen dager før 1. mai-toget skal gå gjennom Oslos gater. 📸: Privat Vis mer

– De siste ukene har engasjementet rundt AI-bilder eksplodert, forteller illustratør og tegneserieskaper Flu Hartberg til kode24.

Mye av eksplosjonen står han for selv: Hartberg gikk hardt ut mot blant annet Egon Holstad for å illustrere en artikkel med et AI-generert bilde, i stedet for å betale illustratører som han selv.

«Jeg er redd dere som omfavner bruken av KI-bilder havner på feil side av historien når vi om 10, 20 år ser tilbake på hvordan arbeidsplasser, kulturen vår og livene våre ble radert av den nye teknologien» skrev Hartberg i innlegget også kode24 publiserte.

Så engasjert ble Hartberg, at han hørte om det var interesse blant kolleger for en en parole i årets 1. mai-tog i Oslo.

– Og det var det, sier han.

Tegnere, skrivere, oversettere

Dermed vil du kunne se en protest mot AI på arbeidernes dag i Oslo denne uka. Rundt 250 folk har på skrivende tidspunkt sagt seg «interessert» på Facebook-arrangementet, og ifølge Hartberg ikke bare illustratører.

– Det har tilsluttet seg flere grupper som ønsker å gå bak parolen, blant annet forfattere og oversettere. Tross kort tid til å forberede oss, tror jeg vi kommer til å bli en ganske synlig bit av toget, sier han til kode24.

Flu Hartberg engasjerer seg mot uvettig AI-bruk, og arrangerer 1. mai-parolen i Oslo denne uka. 📸: Julie Pike
Flu Hartberg engasjerer seg mot uvettig AI-bruk, og arrangerer 1. mai-parolen i Oslo denne uka. 📸: Julie Pike Vis mer

At spesielt oversettere nå trues av kunstig intelligens, så vi i et eksempel på i fjor, da kode24 fortalte at oversetterfirmaet Allegro la ned driften – på grunn av AI.

– Halve omsetningen vår forsvant nærmest over natta, fortalte selskapet om inntoget av tilgjengelige språkmodeller som ChatGPT og Copilot.

Kunstnere vil kompenseres

Hartberg har vært tydelig på hva han mener om AI-bilder: At du skal «drite i» å lage dem, blant annet fordi modellene er trent på stjålet innhold – i tillegg til å ta fra illustratører livsgrunnlaget.

Fanene i 1. mai-toget deres er mange, men fellesnevneren er regulering:

Hartberg vil sørge for at «norske kunstnere blir bevart i denne tsunamien av gratis skurketeknologi som skyller over landet», blant annet gjennom tydelig merking av AI-bilder, og beskyttelse av opphavsrett – som dagens AI-trening ikke virker å ta mye hensyn til.

– Dessuten må et kompensasjons-system på plass, som gir tilbake til opphavsmenn og kvinner det AI-bildene stjeler av åndsverk og jobber, fortsetter han.

Han ser for seg en ordning ala kassettavgiften fra 80- og 90-tallet: Avgiften på tomme musikk- og videokassetter som skulle bøte på bransjenes tap ved privat kopiering – eller piratkopiering, som vi ville kalt det i dag.

– Først og fremst krever vi at det offentlige Norge, redaktører og forlag drar i bremsen fram til noen av disse ordningene er på plass, oppsummerer Hartberg.

– Vi trenger å få inn tydelige regler som sørger for at norske kunstnere blir bevart i denne tsunamien av gratis skurke-teknologi som skyller over landet. 📸: Privat
– Vi trenger å få inn tydelige regler som sørger for at norske kunstnere blir bevart i denne tsunamien av gratis skurke-teknologi som skyller over landet. 📸: Privat Vis mer

Jobber med regulering

Hartberg minner også om de han mener er «de virkelige heltene»; organisasjonene som nå jobber for å få på plass tiltak og reguleringer i bransjene sine.

Og folk fra begge disse bransjene skal altså gå i 1. mai-toget med Hartberg.

– Det er viktig at det kommer retningslinjer på plass for forlag, stat, kommune, avisredaksjoner og så videre nå. For ukontrollert og uvettig bruk av AI-tekst og -bilder er på vei ut i alle flater, mener Hartberg.

«De minner om småbarn som har fått en ny Gameboy og nekter å gå ut og leke, åpenbart stormforelsket i den nye teknologien.»

«Gjeng utdaterte onkler»

– Du meldte på Facebook her om dagen at «en anonym tek-entusiast (50+) dessverre» hadde meldt at det «ikke nytter å ta denne kampen siden teknologien har kommet for å bli». Har han kanskje et poeng?

– Du vil ikke tro hvor mange ganger jeg har sett dette «argumentet» den siste uken. «Dette kan dere ikke stoppe, så det er ikke noe vits i å prøve». Med den tankegangen bør alle naturvernere, menneskerettighetsaktivister og fredsarbeidere legge ned arbeidet umiddelbart, for det nytter jo ikke uansett, svarer Hartberg.

Illustratøren sier han gruer seg til å «selv miste gnisten en dag», men fram til da, skal han «faen dundre meg si fra når jeg mener utviklingen går feil».

– Helt seriøst blir jeg skremt av å ha snakket med mange av disse gubbene i det siste. De minner om småbarn som har fått en ny Gameboy og nekter å gå ut og leke, åpenbart stormforelsket i den nye teknologien. De virker også å være ferdige på sin kreative og idealistiske reise, og trekker nå stigen opp etter seg: Nå trenger ikke verden mer menneskelig kreativitet, det er bare å la teknikken ta over, sier Hartberg.

– Det er mest av alt bare flaut å overvære denne gjengen med desillusjonerte kulturmenn. En gjeng med utdaterte onkler med lesebriller på nesen som ikke får med seg familieselskapet fordi de er fortapt i mobiltelefonene sine.