Open source-utviklere fortviler - nå kan løsningen være her

Startupen thanks.dev vil gjøre det lettere å gi penger til åpen kildekode-utviklere.

En ny startup forsøker å la åpen kildekode-utviklere få valuta for arbeidet de legger inn. 📸: Nubelson Fernandes/Unsplash
En ny startup forsøker å la åpen kildekode-utviklere få valuta for arbeidet de legger inn. 📸: Nubelson Fernandes/Unsplash Vis mer

"Jeg er utslitt. Gratis åpen kildekode-programvare er fundamentalt ødelagt. Jeg kan slutte å jobbe med dette i stillhet, men jeg ønsker å gi åpen kildekode en siste sjanse" skrev den russiske åpen kildekode-utvikleren Denis Pushkarev i februar.

At åpen kildekode-utviklere ikke blir satt nok pris på og får lite penger igjen for tiden, har blitt tatt opp flere ganger i spaltene våre.

Nå forsøker startupen thanks.dev å gjøre det enklere å støtte prosjektene du setter pris på, melder The Register.

Pengene når ikke alle

Ifølge The Register blir det forsøkt å få inn penger inn i åpen kildekode-økosystemet for å oppmuntre utvikleren til å fortsette å jobbe med prosjektene sine. Men pengene når dessverre ikke alle.

Nettavisen trekker fram kompleksiteten til prosjektene, som kan ha dusinvis eller til og med hundrevis av avhengigheter.

Bare én npm-pakke har i gjennomsnitt 79 avhengigheter, og webapper integrerer ofte mange slike pakker.

Vil gi flere penger

Armin Nehzat, medgrunnlegger og "head of growth" hos thanks.dev, tror at distribusjonen av penger kan bli gjort mye jevnere ved å la donasjoner flyte nedover "dependency"-treet.

- Startup-selskaper er mer og mer avhengig av åpen kildekode, sier Nehzath til The Register.

Han legger til at når du ser på MIT-lisensen, en lisens som blir brukt for åpen proramvare, er programvaren gratis. Derimot koster utviklingen både tid og penger.

Spres utover dependency-treet

Tanken bak thanks.dev er å ta donasjoner via GitHub- eller GitLab-kontoer og spre dem over dependency-treet over tre nivåer.

Midlene kan for eksempel være rettet mot spesifikke prosjekter eller økosystemer, men systemet er hovedsakelig automatisert. Thanks.dev forsørger seg selv gjennom en frivillig tipsprosent, som blir trukket fra donasjonsbeløp sammen med en Stripe-betalingsbehandlingsavgift før pengene blir distribuert til utviklerne.

Ifølge The Register er ikke dette første gangen noen forsøker å gi penger til Åpen kildekode-utviklere. Open Collective forsøkte noe lignende i 2018, med et prosjekt kalt BackYourStack.