74 prosent oppgir i en ny undersøkelse at de ønsker elektronisk alderskontroll i sosiale medier, ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
– Svarene kan reflektere en økende bevissthet rundt at barn og unge eksponeres for både skadelig innhold, atferd og design i sosiale medier, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.
– Dette gjør nok at mange ser behov for økt regulering, fortsetter hun.
Mange vet ikke om aldersgrensa
I dag er det en aldersgrense på 13 år for å opprette bruker på tjenester som Tiktok, Instagram, Facebook og Snapchat.
Samtidig er det mange som enten ikke er klar ikke over den, eller overholder den. Medietilsynets funn viser at seks av ti foresatte er kjent med aldersgrensa, altså er den ukjent for nesten halvparten.
Tidligere undersøkelser har vist at sju av ti norske barn mellom 9 og 12 år er i sosiale medier. Foresatte sier de frykter at barna skal falle utenfor sosialt uten å være på plattformene.
Regjeringa har også uttrykt misnøye med hva tech-gigantene gjør for å beskytte barn, og har varslet at de vil heve aldersgrensa til 15 år.

Misfornøyd med tech-gigantene – vil ha nytt møte
– Kan gjøre det enklere
I dag er det lett å omgå aldersgrensen i sosiale medier ved å oppgi at man er eldre enn sin egentlige alder. Det hele er i stor grad basert på tillit.
Derfor peker flere på elektronisk alderskontroll, som et virkemiddel for å gjøre det lettere å hindre at barn og unge får tilgang til innhold som er uegnet for dem, ifølge Velsand.
– Aldersverifisering vil sikre at aldersgrensen kan håndheves og kan gjøre det enklere for både foreldre og barn å navigere i dette landskapet, sier Velsand.
Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar Media for Medietilsynet med rundt 2300 respondenter i november og desember 2024.
NB: Flere aktører, nå sist KrF, har tatt til orde for å bruke BankID til å verifisere alder på internett. Dette har både Forbrukerrådet og Datatilsynet vært kritiske til.
